Rat mafijaških porodica Bojku i Istrefi, koje se godinama bore za primat u Makedoniji, nastavljen je ubistvom I. Istrefija u Švajcarskoj, javljaju mediji.

Ovaj sukob do sada je odnio tri žrtve, dok je jedna osoba ranjena, prenosi RTS.

Ubijeni Istrefi, koji važi za organizatora prošlogodišnjeg ubistva makedonskog “kralja prostitucije” Dilavera Bojkua, ubijen je u svom lokalnu u gradiću Ruti nedaleko od Ciriha pošto je nepoznati napadač u njega ispalio nekoliko metaka iz pištolja.

Njegovom ubistvu prethodila je likvidacija Dilavera Bojkua, poznatom i po nadimku Leku, koji je prošle godine ubijen u Strugi. Bojku je godinama važio za ključnog igrača u trgovini bijelim robljem sa istoka Evrope. Djevojke koje su otimane i bivšim sovjetskim republikama prodavane su na aukcijama u njegovoj kući u Velešti kod Struge.

Dvije godine prije nego što je Bojku ubijen, dvojica sinova I. Istrefija napadnuta su u Strugi. Јedan od njih je podlegao ranama, dok je drugi ostao invalid. Zbog ovog napada, brat Dilavera Bojkua osuđen je na dugogodišnju robiju u Makedoniji.

Bojku je 2002. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog prostitucije, ali je nakratko uspio da pobjegne u Crnu Goru, odakle je namjeravao da nastavi put ka Brazilu. Crnogorske vlasti ubrzo su ga uhapsile i izručile Makedoniji.

U trenutku kada je Bojku vodio mrežu trgovine bijelim robljem, preko Balkana je, prema podacima međunarodnih organizacija prolazilo oko 200.000 žrtava te trgovine, koje su dijelom završavale po bordelima na Kosovu, dok je dio krijumčaren u Italiju i dalje ka zapadnoj Evropi.

Makedonska policija godinama je bila nemoćna da se suprotstavi grupi na čijem se čelu nalazio Bojku, iako njegove aukcije u Velešti nisu predstavljale nikakvu tajnu. Makedonska policija o djelovanju ove mafije načinila je nekoliko povjerljivih izvještaja u kojima se pominje i trgovina organima žrtava.

RTS