U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju RS, u januaru je došlo do povećanja penzije za oko 2%. Radi se o redovnom usklađivanju sa rastom plata i troškova života. Ova redovna povećanja svakako su dobrodošla, smatra Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora. Međutim, u razgovorima predstavnika penzionera sa bivšom premijerkom i sadašnjim predsjednikom Vlade RS, može se očekivati vanredno povećanje u toku godine. Koliki će to procenat biti rano je govoriti. Brdar dodaje da su penzioneri razumni, te da, iako znaju da ni novo povećanje neće biti dovoljno za sve njihove potrebe, postoje kategorije kojma je pomoć daleko potrebnija.

Ima i ugroženljih slučajeva od penzionera, iako su penzioneri ugrožena kategorija. Imamo borce koji imaju oko 50 godina starosti. Niti će ih u tim godinama neko primiti na posao, niti imaju kakvih primanja, niti imaju uslove za penziju – kaže Brdar.

Ono što je važno, napomenuo je on, jeste to da postoji razumijevanje kod premijera Viškovića za probleme penzionera, te da ne sumnja da će do vanrednog povećanja penzija doći.

Z.J./Kozarski