Obrazloženje Bakira Izetbegovića, kako je između ostalog i položaj povratnika Bošnjaka u Srpskoj, razlog inicijative – “so je na ranu” Srba u Federaciji BiH.

Ako su već Bošnjaci izloženi takvoj diskriminaciji, kako to da ih se vratilo 148.000 ili polovina koji su prije rata živjeli na teritoriji Srpske, dok je Federaciju napustilo i dalje napušta više od 420.000 Srba. Podsjećaju i na diskriminatorski Zakon o zemljišnim knjigama, kojim se zemljište Srbima u Federaciji “otima”!

“Bajkovita” multi Federacija i u njoj isto takvo Sarajevo – kojim već skoro tri decenije, dinastija Izetbegović, suvereno vlada!? I licemjerno se iščuđava Izetbegović mlađi – kako to da u “bajkovitoj” Federaciji nema Srba, pa ne može čak ni 17 za Dom naroda da ih pronađe!? Ili u devijantnom pokušaju prekrajanja bliske nam istorije, još licemjernije – zašto su Srbi “napustili” Sarajevo!? Kazani, Pofalići, Dom vojske, Viktor Bubanj…i još više od 150 srpskih stratišta …ratni je odgovor amnezičnom Izetbegoviću!? Postratni i postdejtonski – prijetnje njegovog oca Alije, Avde Hebiba, Hasana Muratovića i inih sarajevskih mesija… da će Srbi koje pronađu tokom reintegracije pet sarajevskih opština, završiti u zatvoru! Ili velikodušna obećanja da “im ne mogu garantovati bezbjednost”!? Ali zašto se Srbi u Federaciju ne vraćaju i zašto ih je i danas sve manje!? Bježe li od radnih mjesta i obnovljenih kuća, od asfaltiranih puteva!? Ili od pretjerane elektrifikacije stotina uništenih sela i naselja, pitaju predstavnici Srba iz Federacije sarajevskog “borca za ljudska prava”!?

“Više od 400.000 Srba koji su živjeli na teritoriji FBiH više ne živi tu. U Republici Srpskoj 1991. godine živjelo je 27 odsto Bošnjaka, a prema popisu iz 2013. godine popisano je 14 odsto Bošnjaka na teritoriji Republike Srpske”, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović

Pitaju Srbi “borca” Bakira i kako da vrate otetu im imovinu – kuće koje su godinama gradili, i iz njih protjerani, stanove po dva ili više puta plaćene, dionice još u vrijeme Ante Markovića zarađene!? Јesu li decenijske pravne bitke za vraćanje imovine izuzetak ili možda pravilo u Federaciji!? Kako je u ratu ubijeni visočki boem Ostoja Krajišnik, kojem ni kosti još pronađene nisu, poslije rata imovinu prodao mudžahedinskom generalu Sakibu Mahmuljinu. A potomaka nije imao! I kako je mrtav Ostoja ugovor potpisao i čak porez platio! A Ostojinih primjera je i previše. I kako je čak i srpska diploma o završenom školovanju Sarajevskoj Gimnaziji postala “agresorska”. Najviše ipak Srbe bole …uništena cijela naselja, za čiju obnovu Bakir i Federacija ni marku izdvojili nisu.

“S druge strane imamo hiljade srpskih sela u FBiH gdje kuće nisu obnovljene i već nakon 23 godine neprepoznatljivo je da je tu ikad bilo naselje. Najdrastičniji primjer je selo Smoluća, na području opštine Lukavac, gdje je prije rata bilo 5.000 stanovnika, a danas je tamo Centar za liječenje narkomanije koji je formirala Islamska zajednica”, naveo je Radanović.

Najnovije “”ospremanje” srpskih nekretnina u Federaciji “grandiozan” je projekat koji se odvija pod okriljem usklađivanja zemljišnih knjiga starih austrougarskih – i novih elektronskih. Zbog raznih oblika malverzacija sa srpskom zemljištem i ostalom imovinom u 6 kancelarija koje je formirala Vlada Srpske, za samo osam mjeseci registrovano je više od 1.800 pritužbi vlasnika.

“U aneksu sedam Dejtonskog sporazuma navodi se da svako ima pravo da se vrati, ali i pravo da izabere gdje će da živi. Vlada Republike Srpske će sve uraditi da sačuva srpsku zemlju i svaki Srbin treba da zna da srpska zemlja u FBiH vrijedi i ne može biti bagatelisana i ne treba je prodavati, a kamoli dozvoliti njeno otimanje. Napravićemo sistem koji će zaštiti Srbe i srpsku zemlju u FBiH”, istakao je koordinator projekta zaštite srpske imovine u FBiH Radovan Grajić

I dok udruženja najavljuju da će ovi potonji primjeri otimanja, uzurpacije i devastiranja srpske zemlje u Federaciji, biti uskoro dokumentovani i objavljeni, profesionalnog apelanta i mirotvorca Bakira Izetbegovića i njegovu sarajevsku družinu pitaju, ako je Srpska “nastala na genocidu nad Bošnjacima” na čijim kostima počiva Sarajevo, i cijela Bosna i Hercegovina!? Podsjećaju ga da su razni Busuladžići u drugom svjetskom ratu likvidirali skoro 130.000 Srba, a on im danas po Sarajevu škole i ulice “poklanja”!? I nije baš da Izetbegovićeva inicijativa Srbima s obje strane međuentitetske linije, ništa dobro nije donijela – natjerala ga je da po prvi puta izgovori Republika Srpska! A zaklinjao se da to nikada učiniti neće!

RTRS