Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir smatra da bi papa Franjo vraćanjem u Srbiju najstarijeg prepisa Krmčije Svetog Save /Ilovačka Krmčija/ iz Vatikana u godini kada SPC obilježava osam vijekova autokefalnosti učinio gest dobre volje kojim bi bila ispravljena nepravda koju su Srbima počinili Hrvati.

Budimir je izjavio Srni da je inicijativa za vraćanje Ilovačke Krmčije došla u pravo vrijeme, podsjećajući da su Hrvati 1995. godine Vatikanu predali taj pravni zbornik od neprocjenjivog nacionalnog značaja za Srbe, koji su otuđili za vrijeme Drugog svjetskog rata i zloglasne NDH.

“Zbornik su ustaše iz Manastira Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci donijeli u Zagreb gdje se nalazio do 1995. godine, kada je iz Arhiva Јugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti predat Vatikanu i tadašnjem papi Јovanu Pavlu Drugom, vjerovatno zbog podrške koju je Vatikan među prvima, uz Njemačku, pružio nezavisnoj Hrvatskoj”, rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, Hrvati Vatikanu nisu mogli da predaju neki svoj vrijedan dokument jer, kako je naveo, Hrvati i nemaju ništa svoje vrijedno već sva svoja “izvorna dokumenta” zasnivaju na falsifikatima.

“Mogli su samo da predaju neki dokument koji ima značaj i koji je od posebne važnosti za srpsku prošlost jer svoju nemaju”, dodao je Budimir.

On je naglasio da Ilovačka Krmčija predstavlja najstariji prepis Krmčije /Nomokanona/ Svetog Save.

“Nastao je po nalogu zetskog episkopa Neohita i napisao ga je, kažu izvori, neki Bogdan za Crkvu Svetih arhangela u mjestu Ilovici i zato se zove Ilovački. Ta crkva je u sastavu Manastira Svetog arhangela Mihaila koji se nalazi na Prevlaci. To je bilo sjedište Zetske episkopije u 13. vijeku. Pisan je na pergamentu. Ima oko 400 strana, od kojih neke nedostaju”, rekao je Budimir.

On je naveo da je Krmčiju sastavio Sveti Sava do 1220. godine, te da se ona smatra “majkom srpskih ustava”.

“Služila je prilikom donošenja Dušanovog zakonika koji je nastao 130 godina nakon ove krmčije”, rekao je Budimir, dodajući da je ona “kroz vijekove više od svih dokumenata uticala da se sačuva samobitnost srpskog naroda”.

On je izrazio uvjerenje da bi vraćanje Krmčije dovelo do drugačijeg i pozitivnijeg odnosa srpskog društva prema Katoličkoj crkvi i prema Vatikanu.

“Poznato je da Vatikan nije podržao nezavisno Kosovo što znači da ima argumenata i nade da će ova inicijativa dati određeni rezultat. Očekujem da će papa Franjo, koji je pokazao više puta razumijevanje, za razliku od nekih drugih koji su se nalazili na čelu Vatikana, učiniti sve da se ta nepravda koja je učinjena ispravi”, rekao je on.

Budimir je ukazao na potrebu da nadležne državne institucije podrže ovu važnu inicijativu i da ozbiljno pristupe problemu vraćanja otuđenog nacionalnog blaga jer je “mnogo toga što je srpsko najvrednije sada tuđe”.

Inicijativu da država Srbija i Srpska pravoslavna crkva od Vatikana zatraže vraćanje Krmčije pokrenuo je Pokret obnove Kraljevine Srbije u čijem programu obnove monarhije posebno mjesto zauzima crkva.

SRNA/RTRS