Srpski delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Ognjen Tadić smatra da je suština problema koji trenutno opterećuju Federaciju BiH, a koji se tiču nekonstituisanja Doma naroda i neusvajanja budžeta za ovu godinu, odnosi se na činjenicu “da FBiH nikad nije prestala da u suštini bude muslimansko-bošnjačko-hrvatska federacija”.

On je izjavio Srni da se kroz izmjene Ustava, nametnute od visokog predstavnika, stvorio koncept prema kojem se omogućila dominacija političkim strankama koje dolaze većinski iz bošnjačkog naroda, uz stalnu mogućnost HDZ-a da blokira mnoge procese.

“Zbog toga stalno govorimo da je problem Vašingtonski, a ne Dejtonski sporazum i da, nakon rješenja problema u FBiH, treba dati šansu izvornom Dejtonskom sporazumu koji bi omogućio svim ljudima u BiH da žive u miru, političkoj stabilnosti i da se zajednički borimo za bolji život”, istakao je Tadić.

Prema njegovim riječima, sve što se dešava u FBiH uvijek se odražava i na nivo BiH, ali ne pretjerano i na Republiku Srpsku jer ona, zahvaljujući svom ustavnom uređenju, ima stabilan politički i ustavni sistem koji joj omogućava funkcionisanje.

Zbog nekonstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH nemoguće je usvojiti budžet za ovu godinu, čime je ugrožena isplata penzija, invalidnina, podsticaja poljoprivrednicima, plata itd.

SRNA/RTRS