Proglašenjem pobjednika i uručivanjem nagrada i pehara završena je 13. manifestacija “Dani zime na Kozari”. Učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora pobjednici su današnjeg gastro takmičenja srednjoškolaca.

Među lovačkim udruženjima najbolji su u pripremi lovačkog kotlića bili lovci Udruženja “Fazan” iz Stare Pazove, a među izviđačima i planinarima članovi Odreda izviđača “Petar Kočić” iz Broda.

U gastro takmičenju ukupno je učestvovala 31 ekipa i to osam ekipa srednjih škola, 11 ekipa izviđača i planinara i 12 ekipa lovačkih udruženja.

Ekipe su bile iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banjaluke, Oštre Luke, Kostajnice, Novog Grada, Petrova, Zenice, Broda, Srpca i Stare Pazove.

Srednjim školama, planinarskim društvima i odredima izviđača bila su obezbijeđena sredstva od 200 KM za nabavku gastro materijala za kotliće i rekvizite, a kao nagrade pehari i nagrade sponzora.

U sportskim takmičenjima najbolja je bila ekipa iz Kozarske Dubice koja je osvojila nagradu od 250 KM, dok su ekipe iz Srpca i Prijedora za drugo i treće mesto osvojile 150 odnosno 100 KM.

Ukupno je bilo prijavljeno devet ekipa, a takmičenje se odvijalo u šest zabavnih sportskih disciplina, kao što su trčanje parova sa vezanim nogama, nabacivanje obruča, lopta na čelu, skok u dalj iz mjesta, rušenje piramide i spojeni golovi.

Manifestacija “Dani zime na Kozari” okupila je više hiljada posjetilaca.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, kao domaćin manifestacije, istakao je da “Dani zime na Kozari” tradicionalno okupljaju veliki broj posjetilaca iz čitave regije, bez obzira na vremenske prilike.

Ministara trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač rekla je danas na Kozari da je ova manifestacija ponos ne samo grada Prijedora i planine Kozare nego cijele Republike Srpske.

“Kozara je sa svojim turističkim potencijalima prepoznata u Ministarstvu trgovine i turizma i ono je do sada podržalo mnoge projekte koji su imali za cilj poboljšanje turističke ponude i razvoj turizma, što Republiku Srpsku čini interesantnom turističkom destinacijom”, navela je Kovačeva.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su bend “Bećari”, Gradiški tamburaši, di-džej Vladimir i pjevačke grupe kulturno-umjetničkih društava “Knešpolje” iz Knežice, “Јabuka” iz Kozarske Dubice i “Una” iz Novog Grada.

Organizatori 13. “Dana zime na Kozari” bili su grad Prijedor, turističke organizacije Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške i Nacionalni park “Kozara”.

Pokrovitelj je grad Prijedor, a organizovanje manifestacije su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.

SRNA/RTRS