Kopnena varijanta kompleksa “kalibar” morskog baziranja sa krstarećom raketom dugog dometa trebalo bi da bude napravljena u periodu 2019/2020. godine, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. U istom periodu će biti napravljen i kopneni kompleks sa supersoničnom raketom dugog dometa.

– Generalštab je predstavio vrhovnom komandantu spisak događaja koje je on odobrio. Tokom 2019/2020. godine bi trebalo da napravimo kopnenu varijantu kompleksa “kalibar” morskog baziranja sa krstarećim raketama dugog dometa, koji se dobro pokazao u Siriji. U istom roku nam predstoji izgradnja raketnog kompleksa sa supersoničnom raketom velikog dometa – izjavio je Šojgu na sjednici Ministarstva odbrane. Prema riječima Šojgua, ove mere se realizuju pošto su SAD 2. februara izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

– U isto vrijeme oni aktivno rade na izgradnji raketa kopnenog baziranja dometa većeg od 500 kilometara, koji izlazi iz okvira dogovorenih ograničenja. U vezi s tim, predsjednik Rusije je dao zadatak ministarstvu odbrane da odgovore istom mjerom – rekao je Šojgu.

Prema riječima ministra, “korišćenje raketa morskog i vazdušnog baziranja na zemlji omogućiće da se značajno smanji rok proizvodnje novog raketnog oružja i troškovi”.

– Osim toga, važno je povećati domet kopnenih raketnih kompleksa na kojima se trenutno radi – naglasio je on.

sputniknews.com