Novi pravilnik o polaganju vozačkih ispita, za razliku od starog, dopušta da se budući vozači mogu obučavati i u automobilima s automatskim mjenjačem. No, ako to učine, neće smjeti sjesti za volan vozila s ručnim mjenjačem.

Tako bar kaže Pravilnik o vozačkoj dozvoli koji je donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

 Olakšati obuku

– Vozaču koji se obučavao i položio ispit na automatiku u dozvoli će biti napomena  „automatski prijenos“ – kazali su u Ministarstvu.

Iz Asocijacije autoškola BiH kažu da će takvi vozači, ako žele voziti automobil s ručnim mjenjačem, morati ponovo pred komisiju za polaganje ispita.

– Ranije je u BiH bilo zabranjeno polaganje na automatiku, pa nismo ni imali takvih vozača. Izuzetak je učinjen samo prema invalidima, kako bi im se olakšala obuka – kazao nam je Zdravko Ivić iz Asocijacije.

Kazneni bodovi

Pravilnik donosi i još nekoliko novina, koje su već sada mnogima sporne, a posebno mladim vozačima.

– Navodi se da mladi vozači moraju podići vozačku najkasnije za tri mjeseca nakon polaganja. Osim toga, oni tokom dvije godine ne smiju skupiti četiri kaznena boda, jer će im vozačka biti trajno oduzeta. Ponovo će moći polagati tek nakon dvije godine – kaže Ivić.

Šešir, kapa i marama

Vozač koji iz vjerskih razloga ili po narodnim običajima nosi šešir, kapu ili maramu, može se s njima fotografirati za vozačku dozvolu, ali samo na način da karakteristike lica od početka brade do vrha čela, kao i obje ivice lica, budu jasno prikazane, navodi se u Pravilniku.

Avaz