Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da iz BiH ide agresija radikalnog islamizma na Evropu, jer na sve načine ova zemlja podržava poražene vojnikepripadnike Islamske države koji koriste resurse, infastrukturu i logistiku u BiH.

– Prije ili kasnije BiH će morati, radi bezbjednosti zemalja u okruženju i Evrope, preduzeti određene mjere kada je riječ o ovom problemu. U suprotnom dobijaćemo određene sankcije i mjere, jer na sve moguće načine BiH podržava poražene vojnike `Islamske države`- rekao je Galijašević.

On je upitao zašto je za samo 21 licem iz BiH, koja su ratovala u Siriji, raspisana crvena Interpolova potjernica?

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Galijašević smatra da je generiše političko Sarajevo sa nezakonito produženim mandatom Savjeta ministara.

– Ne vidimo nijednu bezbjednosnu mjeru koja bi bila adekvatna ovoj situaciji. Tu nije riječ samo o migrantskom talasu, nego i o terorističkoj i agresiji radikalnog islamizma na BiH i Evropu – zaključio je Galijašević.

Najmanje 260 državljana BiH, koji su proteklih godina ratovali u Siriji, biće vraćeno u svoju zemlju. Mnoge zemlje su odbile da nazad prime svoje državljane nakon što su ratovali u Siriji, ali BiH bi trebalo da bude izuzetak.

SRNA/RTRS