Herenda priznao da je bio saučesnik u ubistvu vojnika ЈNA! (VIDEO)

Na suđenju za ubistvo osam zarobljenih rezervista ЈNA u aprilu 1992.godine u sarajevskom Velikom parku, pod mjerama zaštite svjedočio je bivši pripadnik muslimanske tajne službe AID. Potvrdio je priznanje Nedžada Herende, bivšeg pripadnika Grupe za likvidaciju “ŠEVE”, o saučesništvu u ubistvu rezervista.

Kao saučesnici, optuženi su Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, bivši pripadnici rezervnog sastava Specijalne policije MUP-a tzv. Republike BiH.

Tadašnjeg komandanta Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Јusufa Pušinu, optužnica tereti za nesprečavanje krivičnog djela i nekažnjavanje počinilaca. Prema posljednjim informacijama, Herenda se skriva u Holandiji.

U AID-ovom “rasadniku” ponikao – zaštićeni svjedok “L” zajedno sa Edinom Garaplijom još 1996. godine od tadašnjeg direktora tajne službe Kemala Ademovića dobio je zadatak da sasluša vodeću “”Ševu” – Nedžada Herendu. I priznao im je tada Herenda da je u Velikom parku ispred Doma u kojem je bila komanda Specijalne policije postrojio zarobljene “”četnike” i likvidirao ih!

– Događaj u Velikom parku je spomenuo Herenda, rekao je da je u tome učestvovao, da je on pucao. Rekao je da nije bio sam – naveo je svjedok “L”.

Rekao je svjedok i da imena drugih ubica ne smije da spominje, jer kaže, više nije siguran šta je sjećanje na Herendino priznanje, a šta medijski natpisi. No, 2001. godine, pa potom i 2015.godine, tokom saslušanja, nije bio “amnezičan”. Sjećao se tada, da mu je Herenda spominjao saučesnike.

Imao je Herenda i službenu legitimaciju tadašnjeg SDB-a. Prljave poslove radio po sarajevskom političkom diktatu. Ovaj u Velikom parku, kaže svjedok, prema vlastitom nahođenju! Јer, eto bio je revoltiran!

Herendino priznanje, vlastoručno pisano i audio-video snimljeno, o egzekuciji ne samo osam rezervista, već i još dva ili četiri zarobljena srpska civila, davne 1996. godine predato je tadašnjem direktoru AID-a, a aktuelnom “rehabilitovanom” sarajevskom političaru, Kemalu Ademoviću.

No umjesto adekvatne kazne vodećem “državnom” ubici, koji je tada priznao i da je ubijao “u ime i za račun tadašnje države” Herenda je “odšetao” iz BiH, a priznanje iz AIDovih arhiva volšebno “nestalo”!

Na pitanje tužioca Vesne Ilić gdje bi se mogla pronaći dokumentacija, zaštićeni svjedok “L” rekao je – Zaista ne znam. Јa sam probao dobiti uvjerenje da sam bio pripadnik AID-a, ali sam dobio samo da sam iz nekih razloga otpušten iz AID-a . Nikakvog datuma, ništa nema.

Iz sarajevskog, policijsko – AID-ovog arhiva ne samo da su bez traga nestala Herendina “priznanja”, već i sva druga dokumentacija i dokazi koji su datirani na 22. april 1992.-e godine, dan kada su zarobljenici likvidirani. Samo za taj dan, primjera radi, “očišćena” je inače, uredna evidencija boravka u objektu Doma u kojem je bila smještena sarajevska specijala i njen komandant Dragan Vikić.

Na suđenju Vikiću i Јusufu Pušini, te prema optužnici – saučesnicima u likvidaciji Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću ili izvornog imena – Senaidu Čavčiću, na klupi za svjedoke, smjenjuje se ratna i poratna policijsko-bezbjednosna elita.

U svjedočenjima – često kontradiktorna, povremeno amnezična, za bezbjednjake neuobičajeno “neinformisana”! Svjesno ili nesvjesno u cilju zaštite optuženih! Suđenje se nastavlja 7. marta!

RTRS

Preporuka

NI NADREALISTI NISU MOGLI DA SMISLE OVO Prijedorča...
views 2586
Protiv Milomira Stojnića (51) iz Prijedora policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo “oštećenje ili povlašćivanje povje...
Izazvao požar koji se proširio na objekat pumpne s...
views 152
Policijski službenici Policijske uprave Prijedor izvršili su kriminalističku obradu lica inicijala L.G. (1976) iz Prijedora, zbog postojanja osnova su...
KONAČNA PRESUDA Radovan Karadžić osuđen u Hagu na ...
views 325
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u Haškom tribunalu. Karadžić je proglašen krivim za genoci...
Ovo je Nihad koji je napao čovjeka sa srpskom zast...
views 1492
Ispred sudnice u Hagu pred presudu Radovanu Karadžiću dogodio se incident u kojem je kako saznajemo Nihad Aličković napao čovjeka sa srpskom zastavom....
NACRTAO GRAFIT SA ČETIRI “S” U BLIZINI DŽAMIJE Uha...
views 1083
Bojan Pećanac (38) iz Prijedora uhapšen je juče zbog sumnje da je u blizini džamije u tom gradu crtao uvredljive grafite, te time počinio krivično dje...
Prijedor: Uhapšen mladić koji je pobjegao sa mjest...
views 3407
Policija u Prijedoru uhapsila je Mile M. (24) osumnjičenog da je 18. marta ove godine na magistralnom putu Banjaluka- Prijedor udario pješaka D. Lj. i...