Kecmanović: “Zapadna Srbija” znači – ne damo Kosmet i želimo nezavisnu Srpsku

Politikolog Nenad Kecmanović izjavio je da je poruka prijedloga imena “Zapadna Srbija” za Republiku Srpsku višeslojna i da može značiti da Srbi istovremeno “ne daju Kosovo i Metohiju i hoće Srpsku kao nezavisnu državu”.

Kecmanović je, analizirajući višeslojnost prijedloga imena, istakao da bi ovo tumačenje možda bio i najadekvatniji odgovor na dvostruke standarde Zapada na koje srpski narod već decenijama uzalud upozorava svijet, apelujući na dosljednost, pravo, zdrav razum.

– Umjesto polemike, treba prihvatiti njihovu “logiku” i insistirati istovremeno na oba zahtjeva, jer na osnovu dva principa koji se priznaju u međunarodnim pravnim odnosima imamo pravo na oboje – navoe je Kecmanović u autorskom tekstu za Politiku.

On je precizirao da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju ustavnopravni i istorijski argument, a u Republici Srpskoj teritorijalno-etnički i međunarodnopravni.

– Dakle, ne Kosovo i Metohija van Srbije i ne Republika Srpska u BiH nego Kosovo i Metohija u Srbiji i Republika Srpska van BiH – poručio je Kecmanović.

On je naveo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naziv “Zapadna Srbija” lansirao umjesto Republika Srpska kao odgovor na bošnjačku prijetnju apelacijom pred Ustavnim sudom BiH da Srpska promijeni ime i naglasio da bi kolegijum sa troje stranih sudija i dva iz nacije predlagača, kao i uvijek do sada, lako preglasao srpske i hrvatske.

– Zapadna Srbija, kako god je shvatili, jedna je od njih /alternativa/ bar kao upozorenje zlovoljnim komšijama. “Zapadna Srbija” da Srpska ne bi postala “Sjevernoistočno Bosanska” – naveo je Kecmanović.

On je ocijenio da je Dodikova reakcija “ako vam se ne sviđa Republika Srpska dobićete Zapadnu Srbiju” samo nastavak njegovih javnih molbi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u razgovorima u Briselu i Vašingtonu pomene i Republiku Srpsku.

– Poruka je višesmislena. Može da znači razmjenu Kosova i Metohije za Republiku Srpsku, što u matici izaziva burno reagovanje, pa to više i ne pominje. Može, takođe da bude shvaćeno i kao ojačavanje Vučićeve argumentacije da ne da Kosovo i Metohiju jer, pominjući Srpsku, podsjeća “međunarodnu zajednicu” da, otme li južnu pokrajinu, mora da pusti i “manji entitet” da ode iz BiH – rekao je Kecmanović.

On je naveo da to može da bude protumačeno i kao udruživanja dva srpska zahtjeva: “Ne damo Kosovo i Metohiju i hoćemo Republiku Srpsku kao nezavisnu državu”.

– “Zapadna Srbija” ne mora značiti ujedinjenje sa “maticom”, nego stvaranje druge srpske države, kao što Albanci, uz podršku SAD i EU, stvaraju drugu nacionalnu državu – naveo je Kecmanović.

Kecmanović je istakao da političko vođstvo Srpske mora da vodi računa i o spoljnim i unutrašnjim prijetanjama, ali pošto iz Sarajeva negiraju čak i dan rođenja i ime Republike Srpske, valja se boriti ne samo za vraćanje otetih izvornih dejtonskih nadležnosti nego i glasno razmišljati o alternativama, kakva je promjena imena.

SRNA/RTRS

Preporuka

Zar tražimo previše?
views 4
Nema nereda, nema čekanja u redu. Nema čekanja plate ni razmišljanja da li će te doktor pregledati ako nemaš novca. Nema politike, nema rasprave o pol...
Zlo da nije veresije
views 158
Jedna četvoročlana porodica u Srpskoj, koja preživjava od dvije plate iz realnog sektora, za hranu dnevno na raspolaganju ima svega 13 maraka. Dakl...
Pretposljednji čin
views 97
Ni u trenutku okončanja rata BiH nije bila podijeljena kao sada. U jesen 1995. osjećalo se olakšanje, sreća, kraj nečeg zlog. Ali, euforija je bila...
Od impulsa do struje
views 253
“I premijer RS Aleksandar Džombić je upoznat s tim da je sudski postupak protiv mene bio politički motivisan.” Bio je ovo komentar tadašnjeg minist...
Imam preča posla
views 36
„Porodica se danas optužuje za brojne nedostatke i probleme, a istovremeno se ne zna ni koje vrijednosti treba da zagovara i da prenosi djeci“. U ovoj...
Pravi krivci
views 176
Situacija je, dakle, sledeća – neki beli suprematist, neonaci, ultra šta već (dopišite ovde) je na Novom Zelandu u mestu Christchurch upao u džamiju u...