Polovino februara, ako to vremnske prilike dozvoljavaju, počinju radovi u voćnjacima. Zahvaljujući relativno toplom vremenu intezivni proizvođači već uveliki orezuju postojeće voćnjake, a oni koji tek pripremaju teren imaju adekvatne uslove za to.

Magistar voćarstva Dragan Vučković ističe da druga polovina februara ove godine pogoduje voćarima, jer su dnevne temperature u plusu, a vlažnost zemljištva adekvatna za rad.

Pored sadnje u toku je i rezidba voća, veoma bitna u njegovoj pripremi za ovogodišnji rod, a neophodno je početi i sa prihranom koja se još uvijek kod većine voćara obavlja na stari način u periodu cvjetanja voćki.

Vučković tvrdi da je to jedna od grešaka u voćarstvu. Prihranu treba obaviti već sad- navodi on.Ovako vrijeme djeluje da bi moglo pokrenuti vegetaciju, kaže Vučković smatrajući da do toga još uvijek neće doći jer su noći hladne. To znači dok se god temperatura tokom noći spušta ispod nule ne prijeti pokretanje vegetacije. Problem može biti jug, odnosno topu zrak koji ako se zadrži dva tri dana tokom dana i noći pokrenuće vegetaciju i donijeti brigu voćarima zbog kasnijih mogućih jakih mrazeva.

P.Š./Kozarski