Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je danas da bi do 15. maja trebalo da budu gotovi spoljni radovi na izgradnji nove sportske dvorane na Urijama.
“Tada bismo pustili u rad kuglanu i uveli druge izvođače koji nastavljaju unutrašnje uređenje”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru prilikom posjete gradilištu.

On je podsjetio da je grad Prijedor u ovo zdanje do sada uložio 3.750.000 KM, Vlada Republike Srpske četiri miliona KM, a da se procjenjuje da će objekat ukupno koštati 10,5 miliona KM.

“Imamo kašnjenje u odnosu na projektne procjene i materijali koji se ugrađuju traže fazne pomake, a mi insistiramo na kvalitetu rada, te par mjeseci kašnjenja ne predstavlja toliki problem”, naveo je Đaković.

On je dodao da poteškoću predstavlja i to što se planovi naprave za ljetni period, a sredstva obezbijede u zimskom, pa se i rokovi moraju pomjerati u skladu sa vremenskim uslovima.

Osnovna namjena nove dvorane na Urijama, čija je gradnja počela 2012. godine, jeste održavanje sportskih takmičenja u rukometu, košarci, odbojci, malom fudbalu i svim borilačkim sportovima na međunarodnom nivou.

Kapacitet gledališta bi, prema projektu, trebalo da bude oko 1.880 mjesta za posjetioce, 50 mjesta u VIP loži i 12 mjesta u loži za novinare.

Osim glavnog terena, dvorana će imati šest sportskih svlačionica, svlačionice za sudije i delegate, ambulantu i dvije sale za zagrijavanje sportista, što zadovoljava standarde sportova koji su planirani za ovaj prostor.

Dodatni sportski sadržaji su takmičarska kuglana sa četiri staze i ugostiteljskom ponudom, velnes centar i manja sala sa dvije svlačionice za treniranje borilačkih sportova, dok će u prizemlju, pored glavne saobraćajnice, biti poslovni prostor.

Planirano je da se sve slobodne površine u okviru parcele urede prema budućim potrebama korisnika i potpuno ozelene.

Predviđeno je i formiranje zelenog tampona, gdje bi visoko drveće ublažavalo negativne posljedice buke i prašine. Kapacitet parking-prostora čine 122 mjesta za automobile i četiri parking-mjesta za autobuse, a uređeni plato ispred dvorane, budući pješački trg, imaće ljetnju pozornicu.