U Beogradu je održan svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske. Prijem je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Prijemu su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, potpredsjednici skupština Srbije i Republike Srpske, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i Srpske.

Prijemu je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske rekla je da je današnji prijem posvećen obilježavanju dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja Republike Srpske – 9. januara 1992. kada je Republika rođena i 28. februara iste godine, kada je Srpska dobila svoj Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.

– Danas možemo s pravom reći da smo ponosni na svaki korak koji je Srpska načinila u 27 godina svog postojanja i razvoja čineći istovremeno ponosnim i sve nas zajedno – i one koji su je stvarali, i one koji su je nakon toga razvijali, one koji su u vrijeme njenog nastanka već bili rođeni, ali i one koji su se rodili nakon toga ili će tek biti rođeni – istakla je Cvijanovićeva obraćajući se prisutnima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu obilježava dan kada je Srpska dobila prvi Ustav.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Bio sam jedan od onih koji je prije 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske – rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vijekove borio za slobodu i dijelio tu slobodu sa drugima.

Dodik je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, te da za Srbe nema slobode bez države.

– Arogancija međunarodnog faktora, koji je imao najveću operaciju “provođenja mira”, nije uspjela u 20 godina da umanji Republiku Srpsku. Nešto su nam uzeli, ali nisu uspjeli u svom cilju. Republika Srpska poštuje međunarodno pravo – poručio je Dodik i dodao da Srpska svoj put veže za narodno jedinstvo na ovim prostorima.

Predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je Srpska zagledana u Srbiju i zahvalio srpskom rukovodstvu za pomoć i podršku.

Prijem u Beogradu (Foto: RTRS)

Prijem u Beogradu (Foto: RTRS)

Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je današnje okupljanje, čestitavši Republici Srpskoj 27 godina postojanja.

On je naveo da Srpska i Srbija danas podnose mnoga iskušenja od onih kojih su im nekad bili prijatelji i kojima su sada “trn u oku”.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Iskušenjima možemo odoljeti samo ako Republika Srpska bude jedinstvena, isto kao i Srbija. Rijeka Drina nas ne dijeli, već spaja – poručio je patrijarh srpski.

Direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da su institucije Republike Srpske čvrsto opredijeljene za uspjeh BiH koji je moguć isključivo uz punu i vjernu primjenu dejtonskog Ustava.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da i ove godine Srbija i Srpska obilježavaju zajedno ova dva važna istorijska datuma.

– To što smo zajedno vidim ne samo kao jasnu potvrdu da mi volimo svoju Republiku Srpsku, nego i da joj svojim prisustvom ovdje poštovanje ukazuju i predstavnici drugih naroda i država, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem – istakao je Cicović.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Prijemu u Beogradu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulutre, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Republike Srpske i veliki broj zvanica i gostiju.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su Gudački sastav Banjalučke filharmonije i vokalne umjetnice Valentina Milekić, Kristina Ivanović i Ana Marković Malbaša.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara te godine.

RTRS