Sve ima rok trajanja, i dušek, i jastuk, pa i vaš donji veš

Nastupa sezona prolećnog spremanja, pa ne bi bilo loše da znate šta. kada i zbog čega treba da izbacite iz svoje spavaće sobe i da nabavite potpuno nove stvari. Ovde se radi i o osveženju i o zdravlju.

Kada dođe do prolećnog čišćenja kuće, na red stigne i spavaća soba. A onda se sigurno zapitate od kada imate baš te jastuke ili dušek na kojem spavate, kao i kada je zadnji put ta zavesa došla na red za pranje.

Da ne biste lupali glavu, otkrivamo vam kada šta treba da zamenite od stvari u sobi u kojoj spavate.

Dušek

Bacite ga posle 10 godina.

Istraživanja pokazuju da to kada ćete morati da zamenite dušek ustvari najviše zavisi od tipa kreveta koji imate. Ali i bez obzira na to najpovoljnije je da ga promenite čim mu istekne deseta godina korišćenja.

Naime, lateks madraci traju oko osam godina u proseku. Dušeci od memorijske pene traju sedam godina, a da su korisni. Dok, oni sa oprugama imaju najkraći rok.

Treba imati na umu i da na promenu dušeka utiču i vaše godine, odnosno opadanje tolerancije na nepravilne položaje kičme koje dolazi sa starošću. Dakle, najispravniji način da znate da je vreme za promenu dušeka je osluškivanje sopstvenog tela. Ukoliko se budite ukočeni ili umorni, onda u okviru prolećnog spremanja priuštite sebi nov madrac, jer je to važno za vaše zdravlje.

Foto: Tanjug/AP

Jastuci

Promenite jastuke za spavanje u periodu od jedne do dve godine.

Jastuci za spavanje apsorbuju ulje za telo i kosu, ali i mrtve ćelije sa lica. Kada to imate u vidu, onda je sasvim logično da ako vam je stalo do sopstvenog zdravlja treba da promenite jastuk jednom u godinu dana.

Jastuk je takođe savršeno mesto za sakupljanje grinja, što može da izazove alergiju. Takvo nešto vam zaista ne treba.

Istraživači preporučuju da se jastuk pere na minimum šest meseci, ali i da se koristi zaštitna folija koja oblaže jastuk i razdvaja ga od jastučnice.

Foto: Pixabay.com

Čaršavi

Bacite ih posle dve godine.

Iako ih redovno menjate, perete i peglate, neophodno je da bacite stare čaršave posle dve godine i da ih zamenite novim.

Ovde se ne radi o tome da su stari čaršavi pohabani od silnog korišćenja, već o osveženju sredine u kojoj spavate. Da biste imali kvalitetan sam važno je šta vas okružuje.

PrintSkrin: YouTube/Inhabitat

Frotiri i jorgani

Mogu da traju između 15 i 25 godina.

Frotiri i jorgani ne trpe težinu vaših tela i zbog toga mogu da potraju, osim ako se ne pohabaju od pranja.

Vaše je da ih pravilno održavate i da ih često vetrite i njihov rok trajanja će biti i do 25 godina.

Foto: Profimedia

Ovlaživači vazduha

Mogu da traju godinama ako im redovno menjate filtere.

Ovlaživači vazduha kao i ozonizatori su stvar koju morate da imate u svojoj sobi, pogotovo kada je zima. Međutim, oni neće biti ni od kakve koristi ako im redovno ne menjate filtere. Šta više pretvoriće se u svojevrstan izvor zaraze.

Dakle, menjajte filtere minimum jednom u šest meseci u ovlaživačima vazduha i ozonizatorima, a samim tim ćete imati priliku da ih i temeljnije očistite.

Foto-ilustracija: Profimedia

Brushalteri i donji veš

Bacite stare brushaltere i donji veš posle šet meseci.

Treba da znate da vaši brusevi i gaće imaju mnogo kraći životni vek od ostale garderobe. Naime, jasno vam je da je to veš koji nosite do kože i to osetljivih delova.

Kako se ne biste zarazili trebalo bi da zamenite stari veš novim najviše posle šest meseci nošenja.

(Telegraf.rs / nbcnews.com)