Izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koju čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju Radio-televizije Srbije /RTS/, otvorena je danas u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je nezahvalno unaprijed govoriti o zadovoljstvu publike, ali da za ovu izložbu sa sigurnošću može tvrditi da će biti i dobro posjećena i snažno doživljena.

– Razlog za to je sama izložba po sebi i kada pogledate sadržaj, a nakon toga i način na koji je taj sadržaj predstavljen, odnosno insistiranje na autentičnoj upotrebi i boja i oblika i materijala – rekao je Radonjić novinarima u Prijedoru.

Radonjić je dodao da, osim kvaliteta, tu su i podaci o velikoj posjećenosti i ogromnom interesovanju u desetak gradova u kojima je izložba već bila postavljena.

– I činjenica da izložba ima veze sa istoimenim serijalom igra veliku ulogu u tome što je privlačna za publiku, ali je nikako ne treba posmatrati samo kao sjenku ili u sjenci istoimenog serijala zato što je ona zbog sopstvene umjetničke, estetske i sadržajne vrijednosti priča za sebe i, pored toga, jako bitna činjenica je da je ona nastala mnogo prije snimanja serijala – naveo je Radonjić.

Autor izložbe Petar Đinović rekao je da RTS u Beogradu ima oko 800 kostima i nekoliko hiljada dijelova rekvizita, a da treći segment čine prostor i veliki elementi koje nije moguće donijeti.

– Јa sam od tog obimnog materijala napravio ovaj izbor gdje sam gledao da obuhvatim one finije i manje stvari, ali da one sadrže u sebi dovoljno kvaliteta da izložba bude zanimljiva. Moj cilj je da zainteresujem ljude za period Nemanjića koji je biblijsko vrijeme srpskog naroda – poručio je Đinović.

Izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine” u Muzeju Kozare biće otvorena do 20. marta.

SRNA/RTRS