Osnovni sud u Višegradu donio je presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete RS prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavko Mrševića iz Rudog te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Radi se o dječaku koji je mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora. Prvostepenom presudom, nakon parničnog postupka, tuženi su obavezni da isplate i odštetu.

– Naložili su hitni povratak u školske klupe i izrekli finansijsku odštetu. Odšteta je simboličnih 11.000 KM, ali istina i pravda su važniji. Prije dvadesetak dana Školski odbor je donio odluku da Slavko bude vraćen u svoj razred i očekujemo da se to sada i desi da bi sa svojim drugarima prisustvovao maturi. Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem, koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj istoriji, nepopravljiva je i teška. Ali samo naprijed, hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama – rekao je Bojan Bajić, javni zastupnik dječaka, prenosi Avaz.

Postupci rukovodstva škole zgrozili su javnost kada je Slavku Mrševiću, nakon polugodišta 2015./2016. godine, onemogućen nastavak školovanja. Nisu uvaženi nalazi Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao ni preporuke Pedagoškog zavoda RS, obudsmena za djecu RS i ombudsmena za ljudska prava BiH. Učenici škole peticijom su tražili Slavkov povratak, ali je Ministarstvo prosvjete RS podržalo odluku rukovodstva ustanova i Slavka svrstalo u kategoriju djece s mentalnom retardacijom te ga u momentu kada je sa svojim drugarima trebao pohađati četvrti, uputilo da se upiše u prvi razred po prilagođenom programu za zanimanje bravar.

Zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju, koji propisuje da je srednje obrazovanje dostupno svima, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo podiglo je optužnicu protiv deset osoba, među kojima je i bivši direktor škole. I ovaj proces je, kako saznajemo, u završnoj fazi.