Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da najveći problem u održavanju seoskih puteva predstavljaju veliki transporti, kao što je prevoz trupaca.
“Seoski putni pravci se, nažalost, ne projektuju za velike terete. Međutim, ljudi koji vuku trupce, izbjegavajući susret sa policijom, koriste seoske puteve i tako ih oštećuju”, rekao je Đaković novinarima, nakon obilaska radova na asfaltiranju puta Gornja Marićka-Stojnići.

Riječ je o dionici u vrijednosti od 52.500 KM, dugoj 500 metara.

“Mi nastojimo da izgradimo puteve, ali rješenje ovog problema je vrlo složeno. Gotovo je nemoguće spriječiti prevoz velikog tereta ovakvim seoskim putevima”, dodao je Đaković.

On je sa saradnicima prethodno obišao i radove na asfaltiranju puta Srednja Marićka-Busnovi, čija je vrijednost oko 205.000 KM.

Đaković je rekao da je ovaj put dug 2.100 metara, te da slijedi nasipanje bankine i uređenje puta.

“Ovo je vrlo važan put za povezivanje ovog dijela opštine sa selima na ovom potezu, jer je bio u lošem stanju. Vjerujem da će svi biti zadovoljni novim asfaltiranjem, a namjera nam i jeste dalji razvoj putnih komunikacija na području grada”, istakao je Đaković i dodao da je ovdje riječ o izuzetno prometnom putu.

Mještanin sela Marićka Radovan Mikanović rekao je da ovaj put koristi više od 150 domaćinstava.

“Imamo 15 djece koja ovim putem idu do škole. Ja ovuda putujem u rudnik na posao, sve više turista dolazi zbog crkve brvnare i stabla hrasta čija se starost procjenjuje na 600 godina”, rekao je Mikanović i dodao da na ovaj način grad pokazuje brigu za mjesne zajednice koje su više od 20 kilometara udaljene od centra grada.