Ukupno je 277 ljudi poginulo u saobraćajnim nezgodama na putevima u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine. Svaki dan na našim putevima bilo je u prosjeku stotinu saobraćajnih nezgoda.

Tako su, po podacima BIHAMK-a, tokom prošle godine zabilježene 36.672 saobraćajne nesreće. U 7.494 nezgode bilo je poginulih i povrijeđenih, te 29.178 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

– Stanje drumskog saobraćaja i dalje je nezadovoljavajuće i nalazimo se na samom vrhu ljestvice po smrtnosti u saobraćaju. Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 72 poginule osobe na milion stanovnika, što je daleko ispod prosjeka EU – 49 poginulih na milion stanovnika – ocenili su u BIHAMK-u.

 

 

 

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Foto: Info Bijeljina/RAS Srbija

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda (oko 24,3 odsto).

Slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslove na putu…

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (37,44 odsto), a zatim na magistralnim putevima (29,9 odsto), onda slijede lokalni (18,35), pa regionalni putevi (9,88 odsto).

Srpskainfo