Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, u 145 godina otkako je izgrađena, sa vjernim narodom preživjela je brojna iskušenja, ratove, protjerivanje, ali i procvat na svim poljima. Sa svojim čudotvornim ikonama posvećenim Bogorodici, koje donose utjehu, iscjeljenje i radost, ukras je Sarajeva.

Sarajevski Srbi, iako malobrojni, ne prekidaju tradiciju darivanja Sabornom hramu. Tako je i Ljiljana Nišić, prošle godine darovala ikonu Јerusalimske Bogorodice, osveštanu na grobu Isusa Hrista i ukrašenu dragocjenostima i svetim česticama.

Zanimljivo je da ikonu u nekim hramovima nisu htjeli da prihvate na dar. U sarajevskom  hramu je od prvog susreta prihvaćena sa ushićenjem. Vjeruje se da donosi radost i da spasava sve koji joj se mole.

U ovom hramu zabilježena su i čudotvorstva pred ikonom koja je darovana 1877. godine.

– Ovdje se nalazi i čudotvorna ikona Majke Božije pred kojom se desilo nekoliko iscjeljenja i mi blagodarimo majci Božijoj na svemu i na brizi koju vodi o Sabornoj crkvi u Sarajevu – kaže protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina Sabornog hrama u Sarajevu.

Od 1863. godine kada je počelo građenje uz sarajevske pravoslavce, novca i darova, nisu štedjeli ni oni iz Trsta, Beča, Beograda, Dubrovnika, Moskve i Petrograda. Upućeni ističu, da je s ljubavlju i vjerom podizan, i da je na tom temelju opstao kao biser pravoslavlja na Balkanu.

RTRS