????????????????????????????????????

 Na području Policijske uprave Prijedor za prva četiri mjeseca otkrivena su krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta u kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 2.046.000 KM, rekao je načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
Vujanović je na konferenciji za novinare istakao da su ovoj Policijskoj upravi konstantni propritet otkrivanje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a posebno krivična djela koruptivnog karaktera.

On je naveo da su protiv dva lica podnesena dva izvještaja nadležnom tužilaštvu zbog krivičnih djela nelegalne trgovine vozilima i dijelovima putničkih automobila, u okviru kojih je prometovana roba u vrijednosti većoj od 867.000 KM.

“Pozitivan trend imamo i kod rasvjetljavanja krivičnih djela koja su počinili nepoznati izvršioci, a koja se odnose na saobraćajne nezgode. U ovoj godini imali smo četiri takve saobraćajne nezgode, i to jednu sa poginulim i tri sa lakše povrijeđenim licima”, naglasio je Vujanović i dodao da su sve nezgode u veoma kratkom roku rasvijetljene.

On je rekao da je u aprilu evidentirano je i kontrolisano 43 migranta od kojih je više od 70 odsto porijeklom iz Pakistana i Iraka, a lani ih je u istom periodu bilo šest.

Vujanović je rekao da je policija spremna za sve javne skupove koji predstoje u maju i junu, a poseban apel uputio je učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola da preduzmu mjere kako bi bilo spriječeno eventualno remećenje javnog reda i mira.

“Apelujem na učenike završnih razreda, njihove roditelje i nastavnike, da svi zajedno preduzmu potrebne mjere da tokom obilježavanja maturskih proslava ne dođe do narušavanja javnog reda i mira, narušavanja zdravstvenog stanja ili saobraćajnih nezgoda, kao posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola”, poručio je Vujanović.

On je dodao da će prijedorska policija, u saradnji sa školama i nadležnim inspekcijskim službama, preduzeti potrebne mjere za očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti, prije svega, učenika.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u aprilu evidentirano 67 krivičnih djela, od kojih 32 po nepoznatom počiniocu.

“Rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 53,1 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 77,6 odsto”, naveo je Mikanović.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da je u aprilu javni red i mir narušen 43 puta, uz 51 prekršaj, te da je bilo 97 saobraćajih nezgoda ili 24,4 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine.

“Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno je evidentirano 2.696 prekršaja ili 34 odsto više u odnosu na isti period predhodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 88 vozila i 265 vozača, od čega zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 211 vozača, što je u prosjeku sedam dnevno”, dodao je Milašin.