Pisanje odbornika SDA u bijeljinskoj Skupštini grada Јusufa Trbića o osporavanju zločina počinjenog u Tuzlanskoj koloni 1992. godine, predstavlja klasičnu i ustaljenu propagandu koju Bošnjaci plasiraju, kako u domaćoj, tako i u stranoj javnosti, ocijenio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

– Takvoj propagandi doprinijelo je i pravosuđe na nivou BiH koje neprocesuira zločin koji se desio u Tuzli 15. maja 1992. godine kada je izvršen napada na kolonu vojnika bivše ЈNA. Bošnjaci pokušavaju da opravdaju i potvrđuju neke svoje teze, kao što to čini Јusuf Trbić – rekao je Kojić na pitanje Srne da prokomentariše Trbićevo osporavanje ovog zločina na bijeljinskom portalu “Preporod”.

Kojić je rekao da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka u Bijeljini, upravo s ciljem čuvanja od zaborava i sprečavanja manipulacija u vezi sa ovim strašnim zločinom, napravio dokumentarni film, a u završnoj fazi je i izrada monografije.

– Taj dokumentarni film smo u utorak, 14. maja, predstavili u Bijeljini i zato je i uslijedila takva reakcija Trbića, sa jednim jedinim ciljem – osporavanja činjenica i dokaza koji su u filmu prikazani, kao i da se da podrška pravosuđu koje ovaj zločin ne želi da procesuira – istakao je Kojić.

On je rekao da su nedopustive takve frustracije koje dolaze iz Federacije BiH, kao i pokušaji tretiranja jednog naroda kao zločinaca, a drugog kao žrtava.

– U potpunosti je jasno da postoji njihova želja da se izbrišu srpske žrtve, te da se Srbi predstave samo kroz svjetlo navodnih zločinaca – ocijenio je Kojić.

On je istakao da poruke poput Trbićeve ne mogu i ne doprinose ni pomirenju i suživotu, nego naprotiv – produbljuju tenzije u BiH.

– Moramo da prihvatimo činjenice, a one su zasnovane na eksplicitnom dokaznom materijalu, a u slučaju Tuzlanske kolone, koji je oličen kroz video-zapis, ali i video-zapis koji je snimala njihova /tuzlanska/ televizija, kao i kroz materijalne dokaze – naglasio je Kojić.

On je podsjetio da je i Haški tribunal dao jasne oznake “A” za ovaj slučaj, koje potvrđuju da je u Tuzli počinjen zločin i da ima elemenata da on bude i procesuiran.

– Međutim, pravosuđe u BiH ćuti i Bošnjaci putem raznih satelita, nevladinih organizacija i političkih struktura manipulišu ovim stravičnim događajem, a prikazuju ono što se nije desilo i, na kraju krajeva, izražavaju svoju frustraciju kada se, kao kroz naš film, javno prikažu činjenice i dokazi – naveo je Kojić.

Kojić je podsjetio da povratnici u Republici Srpskoj uživaju sva prava, dok to nije slučaj sa Srbima koji su povratnici u FBiH.

– Kada bi Srbin-povratnik javno izašao sa jednom takvom tezom, na primjer u Sarajevu, ne bi više mogao da živi u tom gradu, dok teze poput ovog gospodina /Јusufa Trbića/ u Republici Srpskoj prolaze i oni sasvim ugodno žive u Srpskoj, te manipulišu bez ikakvih posljedica – rekao je Kojić.

Kojić napominje da to oslikava stanje iz 1992. godine, “kada da su oni /Bošnjaci/ mogli da ubijaju” a sada ne snose nikakve posljedice jer ih pravosudne institucije ne procesuiraju, dok Srbima nije dozvoljeno ni da iznose činjenice i u potpunosti su satanizovani u FBiH.

On je dodao da su Srbi, na primjer u Tuzli, svedeni na statističku grešku – jer su etnički očišćeni.

– Srbi su narod koji je, za razliku od Bošnjaka, tolerantan, a ta tolerantnost se najbolje vidi i kroz činjenicu da mi ne možemo otići u Tuzlu da obilježimo stradanje u Tuzlanskoj koloni i odamo počast, jer svijeće i vijence koje tamo postavimo poslije šutiraju – naglasio je Kojić.

Kojić je podsjetio da Bošnjaci nesmetano obilježavaju svoje važne događaje, a dozvoljeno im je i da bez ikakvih posljedica iznose neke lažne teze.

Muslimanske snage Teritorijalne odbrane, MUP-a i “Zelenih beretki” iz zasjede su 15. maja 1992. godine napale kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju.

Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Projekcija filma o stradanju Srba u tuzlanskoj regiji, koji je još jedan dokaz o nevino pobijenim vojnicima ЈNA, prikazana je u Bijeljini u utorak, 14. maja, dan uoči Trbićevog oglašavanja na portalu “Preporod”.

Odbornik SDA u Skupštini grada Bijeljina Јusuf Trbić napisao je da je “taj događaj važan kao pokazatelj ideološke i ljudske besramnosti ideologa velikosrpstva, ali i kao primjer psihološke i propagandne pripreme zločina”.

– Ostaće laži, mitovi, stari religijski i ideološki obrasci, priče o stradanjima Srba i nevinosti srpskog naroda i mržnji cijelog svijeta, a posebno komšija, prema Srbima, kao sigurno pogonsko gorivo za neke buduće sukobe. Na tom temelju odgajaju se generacije mladih već više od dvije decenije, i oni su već sad mnogo radikalniji od svojih očeva – napisao je, između ostalog, Trbić.

SRNA/RTRS