Direktor prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” Aljoša Novaković pozvao je učenike završnih razreda da prilikom izbora srednje škole razmotre i ovu obrazovnu ustanovu, uz napomenu da teoretski smjer u njoj mogu upisati i đaci koji nemaju završenu nižu muzičku školu i nemaju predznanja u sviranju.
“Naša najveća prednost su malobrojna odjeljenja i kvalitetni profesori koji imaju priliku da rade vrlo temeljno. Za razliku od drugih srednjih škola sa odjeljenjima od po 25 djece, ovdje se zbog malobrojnosti odjeljenja radi u drugarskoj, prisnoj atmosferi, lakše se uočavaju problemi i profesor ima vremena posvetiti se svakom učeniku pojedinačno”, rekao je Novaković Srni.

Novaković je naveo da su prošla vremena kada su škole mogle čekati na učenike, već se danas svaka škola mora baviti vlastitim marketingom i privlačenjem đaka, a da se kvalitet na kraju uvijek pokaže.

On je podsjetio da je ova škola od prošle godine počela da više pažnje poklanja predstavljanju vlastitih kapaciteta, kako djeci koja su uzrasta za upis u osnovnu školu, tako i svršenim osnovcima.

“Lani smo u sve četiri gradske osnovne škole nosili instrumente i radili prezentacije za đake svih uzrasta, a od ove godine fokusirali smo se na specifičniju ciljnu grupu, odnosno samo na maturante. Za osnovnu muzičku školu, odnosno za upis u pripremni razred, ne manjka djece”, istakao je Novaković.

Kampanja je nazvana “Budi kul – upiši muzičku školu”, a profesori i srednjoškolci ove muzičke škole su u sve četiri gradske osnovne škole održali prezentaciju i koncert i podijelili promotivne i informativne letke, dok su đaci šest izvangradskih škola /Brezičani, Kozarac, Omarska, Trnopolje, Lamovita i LJubija/ bili gosti u muzičkoj školi “Savo Balaban”.

“Na taj način djeca vide školu, profesore i instrumente, čuju izvedbe naših đaka, saznaju da naši đaci putuju i osvajaju nagrade na brojnim takmičenjima. Učenici svoje utiske prenose roditeljima koji onda dolaze kod nas da se i sami raspitaju. Po reakcijama, već sada mogu reći da ćemo ovo raditi svake godine”, naglasio je Novaković.

Prema njegovim riječima, prezentacije rade učenici, da bi generacijski bili bliži ciljnoj grupi i odmah im kažu kako je to škola bez matematike, što neke đake automatski privlače.

“Osim stručnih predmeta, izučavaju se opšteobrazovni predmeti – Srpski, Engleski, Italijanski jezik, Fizika, Istorija, Sociologija, Psihologija, Demokratija i ljudska prava, Audio-vizuelna tehnika, Istorija umjetnosti, Kultura religija, Vjeronauka, Etika”, naveo je Novaković.

On je dodao da je jedna od predrasuda i ta da se nakon završene srednje muzičke škole ne može upisati nijedan fakultet osim muzičke akademije, zbog čega su i na prezentacijama i u info-lecima, nabrojani svi fakulteti koji se mogu upisati nakon završene srednje muzičke škole, a riječ je o društvenim naukama.

“Naši profesori koji danas završavaju rad sa našim maturantima počeće individualni rad sa učenicima devetih razreda koji odluče upisati Srednju muzičku, a koji nisu završili osnovnu muzičku školu. Tom pripremnom nastavom za polaganje prijemnog ispita djeca dobijaju zaista mnogo. U moru informacija morate se izboriti za svoje mjesto, inače ne napredujete”, poručio je Novaković.

Novaković je sinoć na završnom godišnjem koncertu učenika prijedorske muzičke škole dodijelio zahvalnice srednjoškolcima koji su učestvovali u projektu “Budi u fazonu – upiši muzičku školu”.

Prijedorska Muzička škola osnovana je 1955. godine kao niža, a od 1994. godine postoji i srednja muzička škola. U ovoj školskoj godini osnovnu pohađa 340 učenika, a srednju 40.