Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović /SNSD/ rekao je danas u Sarajevu da je predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović sazvao današnju sjednicu Zajedničkog kolegijuma oba doma a da se uopšte nije konsultovao i da je u dnevni red uvrstio tačke o kojima je nemoguće uopšte raspravljati.

– Kad smo mu to rekli on je bio iznenađen i za neodržavanje sjednice optužuje druge – rekao je novinarima Radmanović, koji sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Nikolom Špirićem /SNSD/ nije podržao dnevni red koji je predložio Izetbegović.

Radmanović je naglasio da je suština priče da se u BiH dogovara po redu, odnosno ono što je SNSD davno rekao, da prvo bude formiran Savjet ministara.

– To smo mogli da uradimo u decembru. Što to nismo uradili greška je Izetbegovića i političke partije kojom on rukovodi. To se i dalje može popraviti i u interesu je svih da se to porpavi. SNSD je spreman da se to popravi u skladu sa normalnim dogovorom – rekao je Radmanović.

On je napomenuo da je dogovoren raspored snaga u Savjetu ministara, ali SDA neće to da realizuje, postavljaju određene uslove svima, dodajući da SNSD nema uslova osim da u skladu sa onim što pripada srpskoj strani bude realizovano.

Radmanoviće smatra da je moguće večeras ili sutra otkočiti proces u formiranju Savjeta ministara ako SDA bezuslovno shvati da svako ima svoja mjesta u vlasti koja se samo sastavljaju.

– Dok oni budu postavljali uslove pod uticajemo iz BiH ili van BiH to neće funkcionisati – poručio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, politička partija kojom rukovodi Izetbegović neće da pravi BiH po Ustavu BiH, odnosno neće ravnopravnost u BiH, nego hoće da dominira u cjelosti, a to nije moguće.

– Mi ih moramo s vremena na vrijeme da podsjetimo da to nije moguće. BiH je dogovor dva entiteta i tri naroda ili je nema – naglasio je Radmanović.

Izetbegović je rekao da su Radmanović i Špirić ponovili stav SNSD-a da je formiranje Savjeta ministara uslov za sve aktivnosti na nivou zajedničkih institucija BiH.

Zajednički kolegijum BiH trebalo je danas da razmatra dopis Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

SRNA/RTRS