Posljednjeg dana maja na graničnom prelazu Gradiška uvezeno je znatno više polovnih automobila od uobičajenih količina. Razlog tome su nove zakonske procedure koje od danas zabranjuju uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro pet.

Stupanjem na snagu odluke o minimumu standarda prilikom uvoza vozila, biće moguć uvoz polovnih automobila samo ako ispunjavaju standard Euro 5 i novih sa Euro 6 motorom. To znači da će u BiH biti moguće uvoziti polovna vozila stara do deset godina.

Foto: Milan Pilipovic/RAS Srbija

Odluku je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahtjeva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

– Cilj je da imamo bolju ispravnost vozila i manje nesreća na putevima, manju zagađenost i zdraviju životnu sredinu, više novca u budžetima i na kraju ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja ugljen-dioksida – suština je obrazloženja ove odluke.

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je osamdeset odsto registrovanih vozila starije od deset godina.

Srpskainfo