Od jednog od najvećih privrednih potencijala u Srpskoj, do propasti i problema za lokalnu zajednicu!

Sadašnji vlasnik, u potpunosti je prekinuo proizvodnju. Dugovi preduzeća sve su veći, plate radnicima kasne, a dotrajala infrastruktura ribnjaka, zbog neadekvatnog održavanja, predstavlja sve veći ekološki i bezbjednosni problem za Prijedor i njegove građane.

Nekada je iz ribnjaka Saničani na godišnjem nivou izlovljano i do 1.500 tona ribe, koja je osim u ribarnicama u BiH, prodavana i u Srbiji i Crnoj Gori, svjedoče mještani Saničana. Danas, kako kažu, slika ribnjaka je, najblaže rečeno – sumorna. Izlova nema, a sve češće viđaju uginulu ribu koja pluta po površini.

– Gazdu ribnjaka uopšte ne zanima taj ribnjak. Zagađuje nas. Evo neki dan su išli čamcima ovuda, čistili – rekao je Živko Kečan Saničani.

Osim što im je ugroženo zdravlje, zbog neodržavanja nasipa i odvodnih kanala u ribnjaku stanovici Saničana strahuju i od svake kiše.

– Propust ne može da propusti vodu, voda se automatski diže preko nasipa, plovi nam put, ulazi u dvorišta – naveo je Aco Gamočanin iz Saničana.

Situacija je kulminirala tokom proteklih poplava, kada se pojavila informacija da je u ribnjaku Saničani pukao nasip, i da postoji realna opasnost da veći dio Prijedora bude poplavljen. Na inicijativu gradske Uprave i resornog ministarstva, ribnjak je obišao državni vodni inspektor. Utvrđeno je da su nasipi za sada sigurni, ali i da realna opasnost i dalje postoji, jer se komletan objekat već duže vrijeme neadekvatno održava.

– Pristupni putevi su teško prohodni – zarasli su niskim rastinjem i visokom travom, što otežava pristup ustavama, zatvaračima, upustima, rešetkama, kanalskoj mreži i nasipima. Neredovno i neadekvatno održavanje utiče na smanjenu efikasnost i sigurnost objekta. Kao proizvodnog, i kao objekta koji služi kao recenzija – navedeno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Iz Voda Srpske ističu da, zbog neispunjavanja uslova, ribnjak Saničani nema vodnu dozvolu još od kraja 2016.-e godine. Zbog čega je najveći ribnjak u BiH doveden u ovakvu situaciju? Odgovor na ovo pitanje od uprave “Saničana” – nismo dobili.

Ulazak u ribnjak Saničani našoj ekipi nije dozvoljen. Vlasnik preduzeća Radojica Ratkovac nije odgovarao na naše pozive, dok nam je direktor ribnjaka Dragoslav Dragić, u kratkom telefonskom razgovoru, rekao da nema ovlaštenja da govori o ovom pitanju.

Ipak, pitanje Saničana itekako je aktuelno kod prijedorskih poslanika u Parlamentu Srpske. Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić nedavno je na zasjedanju Narodne skupštine pokrenuo ovo pitanje. Kaže, ovaj problem hitno mora da bude riješen.

– Ta površina trenutno uzrokuje samo problem građanima Prijedora. Mi smo odlučili da u toj borbi istrajemo, da to istjeramo na čistac, taj ribnjak ili se mora pokrenuti, ili pronaći neka druga metoda na koji će se to način riješiti – smatra Kabić.

Da su Saničani veliki ekonomski i ekološki problem za Prijedor svjesni su i u gradksoj upravi. Zbog činjenice da je ribnjak u privatnom vlasništvu, kažu, ruke su im vezane. Ipak, očekuju što brže rješenje ovog problema.

– To su sve momenti o kojima sam ja razgovarao sa inspektorom i zamolio ga da u RS nadležnim organima uputi takve zahtjeve. Iskreno se nadam odgovarajućim odgovorima, koji bi razriješili pitanje ribnjaka da se oko njega može zvanično poraditi – istakao je Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora.

Ribnjak Saničani sa 35 jezera prostire se na površini od oko 1.300 hektara. Pored toga što je najveći, ovaj ribnjak je i jedan od najstarijih u BiH, i ove godine puni 116 godina od osnivanja.

RTRS