Izgradnja sportskih dvorana u Omarskoj i na Urijama, zaobilaznice iz pravca Sanskog Mosta, kružnog toka na ulazu u Prijedor, neki su od projekata grada na Sani koji iz brojnih razloga nisu završeni.

Upravo sudbina ovih projekata najviše je i zanimala odbornike na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora.

Odbornik PDP Mladen Surtov rekao je da je grad Prijedor s firmom iz Banjaluke u septembru prošle godine potpisao ugovor vrijednosti 580.000 KM za izgradnju dvorane u Omarskoj, a za koju je inače novac donirala Vlada Srbije.

– Rečeno je da je rok za završetak radova šest mjeseci. U oktobru je položen kamen temeljac. Mještani se pitaju zašto radovi nisu izvođeni. Pročitali smo izjavu gradonačelnika da je razlog izmještanje 60 metara po jedne vodovodne i jedne toplovodne cijevi – rekao je Surtov.

Međutim, Đaković odgovara da je bilo zastoja oko dobijanja građevinskih dozvola jer je jedno zemljište bilo uknjiženo u gruntovnici, a drugo u katastru.

– Mi smo u Ministarstvu za prostorno uređenje RS usaglasili zakonsku formu kako se mogu izdati djelimične dozvole kako bi se taj posao nastavio. Počeli su radovi i ustanovljeno je da ima neubilježenih podzemnih instalacija. Nadzorni organ je obustavio radove dok se ne izmjeste te podzemne instalacije – rekao je on.

Dodao je da je nadzorni organ iz Banjaluke te da Grad na njega ne može direktno uticati, ali da očekuje da radovi ubrzo budu nastavljeni.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Odbornici su i ovaj put tražili da im gradska uprava pripremi detaljne informacije o izgradnji dvorane na Urijama.

Odbornik SDS Radenko Stjepić upitao je kada će biti završena zaobilaznica oko Prijedora.

– Uložili smo ogroman novac da se izgradi ulaz kraj Sane, asfaltirano je nekoliko kilometara puta i to stoji već 20 godina – kazao je Stjepić.

Đaković je odgovorio da su u izgradnji zaobilaznice oko Prijedora, koja preusmjerava vozila iz Sanskog Mosta prema Banjaluci, problem bili neriješeni odnosi oko zemljišta koje je bilo privatno vlasništvo, ali da se zbog novog zakona sada to može proglasiti zemljištem od opšteg interesa.

– Zastalo se sa zaobilaznicom jer se nije znalo sa koje strane će proći autoput. Ni danas nije poznato da li će se autoput graditi ili ne. Pošto je to u nadležnosti “Puteva RS” pokrenućemo ponovo to pitanje zaobilaznice – izjavio je on.

Naveo je da je i izgradnja kružnog toka na ulazu u grad Prijedor u nadležnosti “Puteva RS”, jer se nalazi na magistralnom putu.

– I tu je bilo zapelo u tenderskoj proceduri. Po mojim informacijama, nedavno je završena tenderska procedura i očekuje se ubrzo rješavanje kružnog toga – rekao je on.

Đaković je naveo da je iz “Puteva RS” najavljena izgradnja trotoara u Rasavcima i Omarskoj.

Zabrinuti za stanje mostova

Odbornik SDS Radenko Stjepić smatra da je stanje gradskog mosta na rijeci Sani loše te da se pogoršava usljed poplava.

– Devedesetih godina dolazio je institut iz Beograda i istraživali su statiku mosta. Rekli su tada da ovaj most može da služi još 30-ak godina da bi bio 100 odsto siguran – izjavio je Stjepić.

Đaković je poručio da stručnjaci redovno provjeravaju stanje svih mostova u Prijedoru te da je gradski most bezbjedan za prevoz tereta koji je dozvoljen.

Srpskainfo