Odluku Disciplinske komisije VSTS-a BiH da odbaci tužbu protiv Milana Tegeltije pozdravilo je Udruženje sudija Republike Srpske, banjalučka Advokatska komora i nekadašnji Glavni disciplinski tužilac.

Većina advokata i sudija smatra da je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija meta političkih centara moći i da je Disciplinska komisija, u ovom slučaju, pokazala i hrabrost i stručnost.

Disciplinska komisija je, odbacujući tužbu, navela da je Milan Tegeltija od imenovanja za predsjednika VSTS-a sve radnje preduzimao kao prvi čovjek te institucije, a ne kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci.

– U obavljanju funkcije predsjednik VSTS ne postupa u sudskim predmetima u Osnovnom sudu u Banjaluci, kao ni nekom drugom sudu u BiH. Dakle, status funkcionalnog postupanja u svojstvu sudije u bilo kojem sudu u BiH je zaleđen, jer je nespojiv sa obavljanjem funkcije predsjednika VSTS – navedeno je u saopštenju Disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Disciplinska komisija odbacila je i zahtjev za suspenzijom Milana Tegeltije, navodeći da je taj postupak preciziran članovima sedam i 77 Zakona o VSTS-u. Komisija se pozvala i na stav članova Savjeta koji su se, nedavno, oglasili i tim povodom.

– Savjet je, na prijedlog predsjednika VSTS, na sjednici razmatrao sporni snimak i članke pojedinih medija i dao punu podršku predsjedniku VSTS, i to jednoglasno. Na toj sjednici nije bilo prijedloga da se predsjednik privremeno udalji s te pozicije – navodi Disciplinska komisija VSTS BiH.

Banjalučka Advokatska komora pozdravlja odluku Disciplinske komisije. Smatraju da se struka, u ovom slučaju, odbranila od nasrtaja politike.

– Ovim se pokazalo da Komisija nije pod uticajem političkih pritisaka iz ambasada, međunarodnih organizacija i drugih koji su imali namjeru da pravosuđe stave pod svoju kontrolu – smatra Darko Kremenović, predsjednik banjalučke Advokatske komore.

Da disciplinskog postupka protiv predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije nije ni trebalo biti, izričit je nakadašnji glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić.

– Јasno je da je od početka problematično da li se taj disciplinski postupak uopšte mogao voditi protiv Milana Tegeltije kao sudije, s obzirom na to da je on sve što je radio u ovoj situaciji radio kao predsjednik Savjeta – smatra Arben Murtezić, nekadašnji Glavni disciplinski tužilac VSTS-a BiH.

I u Udruženju sudija Republike Srpske odluku Disciplinske komisije VSTS-a ocjenjuju kao valjanu. Važno je kažu, što je Komisija utvrdila da je Tegeltija u ovom slučaju postupao kao predsjednik VSTS-a, koji ima obavezu da sasluša sve koji smatraju da u njihovom predmetu ima nepravilnosti.

A da je bilo nepravilnosti, podjećamo, Tegeltiji je tvrdio biznismen Nermin Alešević koji je i objavio snimak. Alešević je, potom, rekao da je to samo isječak i da je kompletan snimak sa Tegeltijom i inspektorom SIPA Markom Pandžom poslao ambasadi Velike Britanije.

Taj, cjelokupan video-zapis nikad nije objavljen, iako je Tegeltija pozivao da to bude učinjeno.

RTRS