Sergej Lavrov potvrdio da bi u zavodu ‘Orao’ uskoro mogao da bude formiran centar za remont ruskih vojnih helikoptera iz celog sveta. Dodik: Istina je da pregovaramo

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov najavio je mogućnost da u zavodu ‘Orao’ kod Bijeljine uskoro bude formiran centar za remont ruskih vojnih helikoptera iz celog!

Otvaranje ovog centra bila je jedna od centralnih tema susreta Sergeja Lavrova sa Miloradom Dodikom, predsedavajućim Predsedništva BiH. Sam Lavrov posle sastanka nije pričao na ovu temu, ali je Dodik potvrdio da je bilo reči o mogućnosti da se u Bijeljini servisiraju helikopteri ruske proizvodnje. Prema njegovim rečima, Banjaluka intenzivno radi na tome da poboljša vojnotehničku saradnju sa Moskvom.

Tanjug

Projekat već započet

Partneri

Rusiji trebaju partneri. RS može da zameni Ukrajinu u remontu ruskih helikoptera
Predrag Ćeranić

Predsednik Dodik kaže da je projekat za sertifikaciju vojnog zavoda ‘Orao’ iz Bijeljine za remont ruskih helikoptera započet ranije i da se još pregovara o detaljima ovog posla.

– Iz poznatih razloga, Ruska Federacija više ne daje sertifikate institutima u Ukrajini, gde su ranije servisirani ruski helikopteri. Baš zbog toga, ovo je izuzetna prilika da mi steknemo taj sertifikat. Dobili smo obećanje Lavrova da će se ići u tom pravcu… – rekao je Dodik i dodao da je sa Lavrovim, osim o vojnotehničkoj saradnji, pričao i o nastavku saradnje Rusije i RS i u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma i kulture.

– Ocenili smo da je naša saradnja dobra i da kroz moju ulogu u Predsedništvu BiH cela Bosna može dobiti mnogo više od saradnje sa Rusijom. Moskva želi da sarađuje sa svima u BiH, a ne samo sa Srpskom – naglašava Dodik.

Zapad protiv

Komentarišući ove navode, dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke Predrag Ćeranić kaže da Dodik uspostavlja mostove za ekonomsku saradnju sa silama u usponu, kakve su Rusija i Kina, ali ne zanemarujući pritom zemlje EU.

Zavod ‘Orao’ sarađuje sa Vojskom Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin svojevremeno je na sastanku sa Miloradom Dodikom izjavio da je naša država obezbedila 280 miliona dinara za zavod ‘Orao’ za remonte avionskih motora.
Osim toga, Ministarstvo odbrane Srbije je za remont tenkovskih motora u ‘Fabrici motora specijalne namene’ Pale izdvojilo 63 miliona dinara.
Za Vojsku Srbije se u bijeljinskom zavodu ‘Orao’, pre svega, remontuju motori za školsko-borbene avione G-4 i jurišnike ‘orao’.

– S obzirom na funkciju koju Dodik obavlja, trgovinski i uopšte privredni ugovori koje on sa Rusijom dogovori mogu doneti dobrobit svima u BiH. Jedna od tih privrednih grana jeste i namenska industrija. Rusija traga za partnerima i svakako da bi Srpska i cela BiH mogli zameniti Ukrajinu u nizu poslova, među kojima je i remont ruskih helikoptera… – naglašava Ćeranić.

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da bi do ovog odličnog posla realno moglo da dođe.

– Remontni zavod ‘Orao’ bio je osposobljen za remont aviona tipa ‘galeb’ i ‘orao’, kao i helikoptera ‘gazela’, i tehnički gledano verovatno bi mogao da servisira ruske helikoptere Mi-8, Mi-17 i Mi-28. Zbog osetljivosti bošnjačke i hrvatske strane na Dodikove veze sa Ruskom Federacijom, kao i mešanje SAD i Zapada, pitanje je da li će oni dati svoj pristanak na to. Nema, inače, sumnje da bi ovo za BiH bio ‘posao veka’… -zaključuje Paić.

Informer.rs