Nakon više od osam mkeseci svakodnevnog snimanja, čitava ekipa serije “Senke nad Balkanom 2” završila je poslkednje kadrove u Beogradu, a kako se saznaje, u drugoj sezoni nas očekuje mnogo više ubistava glavnih likova, krvi i seksa, kao i moćni ženski likovi koji će biti u centru ovog serijala.

“Tri, dva, jedan – akcija” – ori se u najpoznatijoj boemskoj četvrti Skadarliji, kada su u kadru tvorac serije Dragan Bjelogrlić i jedna od glavnih ženskih junakinja Marija Bergam. Bez ponavljanja, uigran dvojac je završio scenu, nakon koje su u kadar ušli Gordan Kičić i Nebojša Dugalić, koji se ekipi priključio u drugoj sezoni.

Budući da je prva sezona pomjerila granice kada je u pitanju domaći serijski program, druga sezona serije “Senke nad Balkanom” donosi još veće obrte. Kako Blic saznaje, pored velikog broja novih glumaca, snimanja na raskošnim lokacijama koje odgovaraju epohi koja se opisuje (1934), sama priča ima niz zapleta koji se sve do posljednje epizode neće raspetljati. Osim toga, sama serija je potpuna avangarda, sa puno ljubavnih scena i zapleta kakve do sada nisu rađene u domaćoj kinematografiji. Kako bi što više zakuvao radnju, Bjelogrlić je morao da se odrekne nekih od glavnih junaka, tako da će u drugoj sezoni “Senki” biti još misterioznih ubistava.

– Svi smo bili spremni da će biti jako naporno, ali je bilo još napornije i trajalo je duže nego što smo očekivali. Da li zato što je ova sezona i produkciono bila ambicioznija, na više lokacija, više akcije, to nas je jednog trenutka zateklo. Generalno, ovo je vrlo zahtjevna serija, nije je lako raditi. Sve smo učinili da ovo bude jedan kvalitetan proizvod. Mi smo planirali da radimo i treću sezonu, a sada ako biste me pitali, rekao bih da sigurno nećemo da radimo nastavak. Ipak, za godinu dana, kada se odmorimo, možda ćemo promijeniti mišljenje – kaže kroz smijeh Bjelogrlić i nastavlja:

– U novoj sezoni pratićemo nekoliko tokova priče koji se opet na kraju slivaju u jedan tok… Pojavljuje se više od 20 novih likova, jedino što mogu da kažem je da će u ovoj sezoni ženski likovi biti dominantniji. Imamo nekoliko ozbiljnih karaktera koji utiču na tok priče – dodaje Dragan Bjelogrlić.

Foto: N. Jovanović/RAS Srbija

Gordan Kičić, još uvijek u odelu Alimpija Mirića Kaluđera kojeg igra, kaže da je ovaj projekat veliko iskustvo za njega.

– Ovo je jedan od najdužih projekata u kojima sam učestvovao. Produkcijski najzahtjevniji. Mislim da će druga sezona biti još bolja od prve… Alimpije Mirić, odnosno Kaluđer je napredovao na društvenoj ljestvici. On je sad jedna politički i društveno uvažena ličnost. Bilo je teških scena i publika će biti zatečena – siguran je Kičić, dok Nebojša Dugalić, koji igra armijskog generala i figuru kraljevske diktature Petra Živkovića otkriva šta mu je to bilo najintrigantnije:

– Šta su to pokretači iz sijenke, šta je to što generiše neko vrijeme, kako se prepliću razni interesi, to je nešto što mi kao običan svijet to ne vidimo. Ovo je neki pokušaj izvrtanja rukavice istorije, da vidimo kako to sa unutrašnje scene izgleda. Sva ta krv koja padne i glave koje odlete su simptomi zakulisnih dešavanja koja su mnogo strašnija. To je taj užas istorije. Lete glave na sve strane, a mi ne vidimo lice ubice.

Marija Bergam otkriva nam da je njen lik u drugoj sezoni u životnoj opasnosti.

– Maja Davidović uopšte nije u Srbiji, već u Beču. Cijela ta beogradska priča u koju upadne nije vezana za Austriju, već za Srbiju, odnosno kralja. Maja je žena koja ima smjelosti da bude igrač i usuđuje se da iskorači i igra igru gdje je glava u pitanju. Ona je konstantno u životnoj opasnosti – prepričava Marija Bergam.

Istorijska pozadina

Druga sezona serije će se baviti pripremom i izvršenjem atentata na Aleksandra Karađorđevića u Marseju 1934. godine, izgradnjom Spomenika neznanom junaku na mjestu srušene tvrđave Žrnov koju je podigao tokom 15. vijeka Stefan Lazarević i tajne sa suđenja učesnicima zavjere protiv kralja Aleksandra tokom Solunskog procesa 1917. godine.

Srpskainfo