U Prijedoru je održana prezentacija četvrtog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa “Čelendž tu čejndž” poslovnim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama koje mogu dovesti do održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.
Prezentacija je održana u organizaciji Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”.

Sredstva su obezbijeđena kroz program “Čelendž tu čejndž” /S2S/ koji sprovode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija /SERDA/, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/, Ambasada Švedske u BiH.

Rukovodilac Odjeljenja za pripremu i sprovođenje projekata u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Mićo Stanojević potvrdio je novinarima da se poziv odnosi na proizvode ili usluge koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

“Fond raspolaže sa tri miliona evra i od toga je indikativni iznos za četvrti poziv 800.000 evra. Maksimalan iznos grant sredstava dostupan za startap od konvencionalnih poljoprivrednih gazdinstava do privrednih društava starija od šest mjeseci iznosi 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih sa više od 24 mjeseca registracije mogu da apliciraju za sredstva do 30.000 evra”, potvrdio je Stanojević.

Stanojević je dodao da je vlastito učešće predviđeno na minimalno 50 odsto, s tim da oni koji apliciraju na više od tog učešća imaju veće šanse da imaju bolje mogućnosti bodovanja.

“Sprovođenje projekta predviđeno je na period od 12 mjeseci, a kriterijumi koji su bitni za aplikante je da ideja mora biti inovativna, izvodljiva i održiva nakon realizacije projekta, kao i da ima društvenu korist i to su elementi koji se ocjenjuju”, rekao je Stanojević.

On je dodao da su u apliciranju svi konvencionalni programi prihvatljivi i da javni poziv pokriva cijelu BiH.

Stanojević je potvrdio da će program imati ukupno pet poziva i da prijava na četvrti poziv traje do 16. jula.

“Poznati su rezultati prva dva poziva, gdje je bilo 58 uspješnih korisnika granta i dodijeljeno je 1,3 miliona evra i omogućeno je otvaranje 300 novih radnih mjesta, dok je treći poziv u procesu ugovaranja, pa još nema rezultata”, istakao je Stanojević.

Prisutna preduzeća i preduzetnici su tokom današnje prezentacije dobili osnovne smjernice o uslovima i načinu prijave na ovaj javni poziv.

Video: ELTA TV