U Muzičkoj školi “Savo Balaban” iz Prijedora u toku je upis u pripremni razred koji mogu pohađati djeca od šest do osam godina, odnosno sa završenim prvim ili drugim razredom osnovne škole.
Prijemni ispit sastoji se od provjere sluha, ritma i muzičke memorije, i to radnim danima do kraja ove sedmice od 9.00 do 13.00 časova, navedeno je u saopštenju ove škole.

Za upis je potrebno priložiti rodni list djeteta i 30 KM upisnine. Mjesečna participacija je po 30 KM tokom osam mjeseci i 15 KM za januar i jun.

Direktor Muzičke škole “Savo Balaban” Aljoša Novaković istakao je da ovo nije sekcija, nego, prije svega, škola i treba je shvatiti veoma ozbiljno.

“Razlikuje se od drugih vanškolskih aktivnosti, kao što su razne sekcije, kursevi, sportski treninzi, folklor… Raspored se pravi prema rasporedu u osnovnoj školi i ne može se ravnati prema drugim vanškolskim aktivnostima”, naveo je Novaković.

On je istakao da učenici moraju imati instrument i kod kuće, te da se upisom u ovu školu obavezuju na svakodnevno vježbanje, na redovno pohađanje nastave i izvršavanje svojih obaveza iz individualne nastave instrumenta, razredne nastave solfeđa i grupnog muziciranja, bili to hor, kamerna muzika ili orkestar.

“U slučaju izostanaka, roditelj je dužan da časove pravda kod nastavnika instrumenta i solfeđa, kao i da se redovno informiše o radu i napredovanju učenika”, rekao je Novaković i dodao da je plaćanje školarine obavezno.

Muzička škola u Prijedoru osnovana je 1955. godine kao niža, a od 1994. godine postoji i srednja muzička škola. U ovoj školskoj godini osnovnu je pohađalo 340, a srednju 40 učenika.