Srbi u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH su u nezavidnoj situaciji nakon što je Boris Јerinić na lični zahtjev napustio mjesto zamjenika ministra, a niko nije imenovan na tu poziciju.

Iako u Ministarstvu odbrane BiH tvrde da se odlaskom Јerinića ništa nije promjenilo u funkcionisanju, saznajemo da sva akta koja potpisuje ministarka odbrane Marina Pendeš, ne prolaze neophodnu proceduru i saglasnost Kabineta srpskog zamjenika ministra jer ga praktično nema.

Ministarstvo odbrane BiH već osam mjeseci na ključnim pozicijama nema Srba. Odlaskom Borisa Јerinića ostalo je upražnjeno mjesto zamjenika ministra za ljudske resurse, zaduženo za upravljanje osobljem, finansijama i logistikom.

– Јa sam u više navrata rekao da to ozbiljno otežava poziciju pripadnika iz našeg naroda ne samo u Ministarstvu odbrane nego generalno u Oružanim snagama BiH – rekao je general Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

– Veliko je pitanje kako se sada donose odluke u Ministarstvu odbrane BiH budući da srpsku stranu niko ne predstavlja već osam mjeseci. Kabinet srpskog zamjenika je bukvalno zaključan – ističe Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbrane PS BiH 2014-2018.

Јedna od štetnih odluka za Srbe već je prošla. Formirana je Radna grupa za sistematizaciju i razvrstavanje radnih mjesta u ministarstvu koju su kako saznajemo napustili srpski članovi jer se težilo ka jačanju bošnjačkih i hrvatskih pozicija i uzurpaciji zagarantovanih srpskih mjesta unutar ministarstva, i pored toga nastavila je da radi.

– I sada bi bilo vrlo interesatno dobiti informaciju kako su prošli srpski kadrovi prilikom izrade sistematizacije radnih mjesta, ko štiti interese prilikom prijema srpskih vojnika u profesionalnu službu, odlaska u vojne misije i sve drugo – kaže Majkićeva.

Ministarstvo odbrane funkcioniše na međusobnoj kontroli, tako da tako da oba zamjenika ministra iz različitih naroda daju saglasnost na odluke koje na kraju potpisujue ministar koji je opet iz trećeg konstitutivnog naroda. Ministarstvom sada rukovode hrvatski i bošnjački kadrovi.

– To je jedan mehanizam međusobne kontrole, to je jedino ministarstvo gdje pored ministra imamo dva zamjenika, tako da sva akta koja se donose prolaze kroz jedan, drugi kabinet i na kraju potpisuje ministar, sada se to ne dešava i to je jedna nezavidna situacija – ističe general Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Neizvjesnost oko formiranja Savjeta ministara direktno je prolongorala imenovanje novog zamjenika ministra odbrane iz reda srpskog naroda. Njega bi trebalo da potvrdi Predstavnički dom PS BiH koja ne zasjeda zbog neformiranja izvršne vlasti i tako u krug.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da neometano funkcionišu i bez srpskog zamjenika ministra, uvjeravaju da je proces donošenja odluka u skladu sa procedurama i nadležnostima definisanim u zakonskim rješenjima. Iz takvog odgovora zaključujemo da Ministarstvo odbrane BiH zapravo može da radi bez Srba na rukovodećim pozicijama, kakvu nam to poruku šalju?

RTRS