Mićo Mićić odustao je od kandidature za prvog čovjeka SDS-a. Odluku je saopštio dan prije izbora a obrazložio je ličnim doprinosom u postizanju dogovora oko jednog imena. Poručuje da je jedinstvo SDS-u prijeko potrebno.

“SDS sutra očekuju vjerovatno najvažniji unutarstranački izbori u prethodnih 20 godina. U trenutku duboke krize u kojoj je stranka već nekoliko godina iz niza objektivnih, ali i subjektivnih razloga, sad nam je najpotrebnije da pogledamo jedni druge u oči, prevaziđemo podjele i vratimo SDS na mjesto koje joj pripada od osnivanja i stranke i Republike Srpske”, rekao je Mićić.

Tek sutra će se znati ima li prijeko potrebno jedinstva. Ono što je sigurno da su, nakon odustajanja Vukote Govedarice, što je ATV ranije i najavila, u trci ostali Mirko Šarović i Milan Miličević.

Naši izvori tvrde da bi Bijeljina, nakon odustajanja Mićića, mogla da podrži Miličevića. On i Šarović sutra će, navodno, pokušati da se dogovore, u smislu da jedan odustane a drugi ostane jedini kandidat. Ipak, teško će se do takvog scenarija, poručuje izvor ATV iz vrha stranke uvjeren da će se Šarović povući samo ako shvati da nema dovoljnu podršku.

Ne treba zaboraviti da dvojica stranačkih kolega nisu mogli da se dogovore nije prije četiri godine, kada se birao Predsjenik Glavnog Odbora. Iako su obojica dobili najviše glasova, Šarović je odustao prije početka drugog kruga.

Prema nezvaničnim informacijama, Miličević ima ubjedljivu podršku delegata. Unutarstranačke izbore SDS je trebalo da održi nakon izbora, smatraju analitičari.

“Ono što je neočekivano, a možda i jeste očekivano, kada je riječ o Govedarici, je da je on povlačeći se prouzrokovao nove krize i podjele u SDSu. Ne treba Mirku Šaroviću preporuka Vukote Govedarice kao što ne treba preporuka ni jednom od ovih ljudi koji ostaju u trci jer to simbolizuje podjele u SDS-u”, kaže Drago Vuković, analitičar.

Danima se spekuliše i o mogućim kolaicijama na nivou BiH nakon izbora novog lidera SDSa. Prema nezvaničnim saznanjima ATV-a, Šarović bi u Savjet ministara sa SDA i SDP-om dok je juče  rekao da neće u koaliciju sa SNSD-om. Ne tako davno nije mu bila mrska ni koalicija sa SNSD-om.

“U javnosti je izazvana ta slika da bi Miličević mogao biti skloniji savezu sa SNSD-om na nivou Bosne i Hercegovine što se ranije pokazalo kao veoma dobar model za očuvanje državno pravnog poretka Republike Srpske. Jer kada smo imali jednu takvu koaliciju ta koalicija je stabilno čuvala interese Republike Srpske”, kaže Danijel Simić analitičar.

Što se ostalih raspodjela u SDS-u tiče, mimo pozicije predsjednika, prema informacijama sa kojima raspolaže ATV, Bijeljiina ima pravo da bira funkcije ili zamjenika predsjednika ili predsjednika Glavnog odbora. Ono što oni ne izaberu, dobija Krajina. Istočno Sarajevo dobiće poziciju generalnog sekretara.

ATV