Sindrom Petra Pana je sve prisutniji među muškarcima u današnjem društvu

Mnoge devojke i žene su magnetski privučene od strane ovog muškarca– koji je divalj i nesmiren.

Mnoge veruju da će kada naiđe ona prava za njega ili kada se oženi i dobije dete on biti druga osoba, spremna da preuzme odgovornost u vezi ili porodici.

Petar Pan je muškarac koji odbija da odraste, ne ume da se emotivno veže, odbija odgovornost u vezi ili braku, detinjast je, večiti dečak koji čim oseti da je nekome potreban odlazi glavom bez obzira.

Ovakav muškarac od žene očekuje da obavlja baš sve, kao i njegova majka, dok on bezbrižno u 35. godini igra igrice u svojoj sobi u roditeljskom domu.

On je pored ovih mana, jako šarmantan, duhovit i zabavan, spontan i komunikativan pa lako privlači suprotan pol. Svaka žena veruje da će ona biti baš ta koja će uspeti da ga promeni, ali da li je to zaista moguće?

Brankica Šaljić Milenković, psiholog i psihoterapeut je za “Telegraf” otkrila odakle nam sve više muškaraca sa sindromom Petra Pana i da li je moguće promeniti ga.

-Kod nas je odrastanje generalno odloženo, i kod muškaraca i kod žena. Dugo se ostaje u roditeljskom domu, mnogi neće da se izlažu dodatnim poslovima i odgovornostima.

Gejmer, igranje igrica, igrice

Čim oseti da je nekome potreban on beži; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

-Ovakvog partnera najčešće nije moguće promeniti, mi biramo partnera onakvog kakav je. Svaka iluzija da ćemo nekoga promeniti pada u vodu jer jedino sebe možemo da menjamo, a druge jako teško, kaže naša sagovornica.

Mnoge žene gaje iluzije da će ovakav muškarac konačno odrasti kada postane otac ili nađe pravu ljubav, ali većinu njih zapravo nikakav događaj u životu ne može da promeni.

-Da li ovakav muškarac može da se promeni je individualno i često je stvar njegove volje i želje. Može da se desi da ga u međuvremenu nešto podstakne da se promeni i peuzme odgovornost, kao što je na primer rođenje deteta, ali neke čak ni ovakve okolnosti u životu ne nateraju na promenu.

Verovali ili ne postoje žene koje vole ovakve muškarce, ali pitanje je da li njihova veza može da ima budućnost.

Svađa, Svadja, Prepirka, Zvocanje, Ropsijanje, Brak, TAMABEPA, Razvod

Ono što nas je privuklo, kasnije počinje da nas nervira; Foto-ilustracija: Profimedia

-Žene koje privlače ovakve muškarce su žene koje vole da popravljaju nekoga, one koje misle da će ih promeniti i one koje vole da brinu o drugima. Međutim, vremenom, ono što nas je privuklo kod nekoga kasnije počinje da nam smeta. To je tako u svim vezama ne samo u ovoj kombinaciji, zaključila je psiholog i psihoterapeut Brankica Šaljić Milenković.

Telehraf.rs/ B.K.