U Sudu BiH danas će biti nastavljeno saslušanje svjedoka “F” Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića i još trojice optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Senaid Čavčić promijenio je ime u Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim još traga.

Na ročištu održanom 4. jula, svjedok “f” je rekao da je sa platoa Doma policije vidio da su vojnici ЈNA sa bijelim jastučnicama na glavi izašli iz podruma Doma i prošli kroz špalir specijalaca prema ulazu u park.

– Poredali su ih ispod podzida i strijeljali kao životinje. To nisam mogao da gledam, okrenuo sam glavu na drugu stranu i čuo rafalnu paljbu. Ne znam ko je pucao, nisam čuo ni komandu, a kada je završeno pogledao sam i vidio užas. To je bio masakr – ispričao je svjedok.

Ovaj bivši pripadnik jedinice Јuke Prazine, izjavio je da su u približno istom periodu, u jedinicu pristupili optuženi Nermin Uzunović zvani Šok i Senaid Čavčić /Mladen Čovčić/ zvani Rogatica.

Svjedok je rekao da je nakon streljanja vojnika Јuka pričao da je naredio Šoku, Rogatici i još jednom momku sa Ilidže da odvezu ubijene ispod tunela na Darivi i bace u Miljacku. On je dodao da su sutra išli po tijela koja su morali premjestiti na drugu lokaciju.

SRNA/RTRS