Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je novosagrađenu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u kompleksu manastiru Ribnjak kod Bara i odlikovao Banjalučanina Duška Travara zlatinkom sa likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca za pomoć pri gradnji ovog hrama.

Arhitekta iz Bara Dušan Stanojević, koji je projektovao hram Svetih apostola Petra i Pavla, odlikovan je ordenom Svetog despota Stefana Lazarevića. Orden mu je dodijelio Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je osveštanje hrama u okviru obilježavanja 800 godina od samostalnosti Pećke patrijaršije.

Govoreći o Crkvi Hristovoj i o onima koji su za nju postradali, mitropolit je podsjetio na mitropolita Јoanikija i 120 crnogorskih sveštenika koji su od komunista stradali na kraju Drugog svjetskog rata, te na napuštene hramove širom Crne Gore.

– Dao je Bog da se od devedesetih godina obnavljaju sveti hramovi – više od sedam stotina je obnovljeno. Јoš čekamo da obnovimo onaj od bezbožnika srušeni hram na Lovćenu, od onih koji sada stvaraju nekakve svoje `crkve`- rekao je mitropolit Amfilohije.

Osveštana crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Baru (Foto:Mitropolija crnogorsko primorska)

SRNA/RTRS