Episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da u Grahovu, Drvaru i Glamoču još ima živih Srba koji će vaskrsnuti silu svojih predaka kako bi sačuvali vjekovne tapije postojanja, čuvajući svoja ognjišta, groblja i hramove.

Episkop Sergije je istakao da se “počinioci uvijek vraćaju na mjesto zločina”, što potvrđuje najnovija inicijativa iz livanjskog HDZ-a kojom se, tobože, želi proslaviti “oslobađanje” ili tačnije rečeno okupacija Drvara, Grahova i Glamoča.

Umjesto da Srbe, konačno, ostave na miru, i umjesto da dobrotom i pokajanjem spiraju grijehe iz prošlosti, episkop Sergije navodi da bi “korisnici zločina iz 1941. godine opet da slave nad desetkovanim Srbima, koje su horde zla protjerale sa rodnih ognjišta u jesen 1995. godine”.

On je istakao da su to “potomci nečasnih predaka koji su naše pretke surovom smrću prognali iz Livna i livanjskih sela u ljeto 1941. godine, napunivši svaku livanjsku jamu srpskim kricima, ali i plačem tek rođene djece”, objavljeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Vladika Sergije je naglasio da čak ni grobovi predaka nisu pošteđeni neoustaškog ludila, jer kako drugačije odgovoriti na pitanje zbog čega je na prostoru Tomislavgrada/Duvna tokom 2017. godine porušen stećak pod kojim je vijekovima ležalo junačko tijelo Janković Stojana.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.

SRNA/ATV