Agencija za javne nabavke BiH, filijala Mostar, zatražila je prije nekoliko dana od Ministarstva bezbjednosti BiH da im joj dostavi sva dokumentacija koja se odnosi na nabavku “Nadogradnje ICT infrastrukture Operativno-komunikacijskog centra BiH – 12” u vrijednosti od 1.243.357 maraka.

Agencija za javne nabavke postupa po primljenom zahtjevu koji se odnosi na navodnu zloupotrebu ove nabavke. Ova agencija traži da postupi po monitoringu postupaka javnih nabavki, što je po zakonu i nadležna.

Kako je u dopisu Ministarstvu bezbjednosti navedeno, nabavka “Nadogradnje ICT infrastrukture Operativno-komunikacijskog centra BiH – 122” provedena je putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, iako je vrijednost nabavke 1,2 miliona maraka.

Foto: Avaz/RAS Srbija

Iz Agencije je navedeno da i izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva bezbjednosti za 2016. godinu ide u prilog ovoj prijavi, jer su revizori utvrdili da je nabavljena roba koju su mogli isporučiti i drugi dobavljači.

– Nabavku je trebalo podijeliti na lotove kako bi se dodatno povećale konkurentnost i ekonomičnost – naveli su revizori.

Nema konkurencije

Takođe, u zahtjevu se navodi da su revizori utvrdili da Ministarstvo bezbjednosti nije osiguralo pravičnu i aktivnu konkurenciju.

– U odnosu na sve navedeno, dužni ste Agenciji za javne nabavke BiH dostaviti izjašnjenje u roku od sedam dana, ali i dostaviti detaljno obrazloženje za navedeni pregovarački postupak bez obavijesti o nabavci – navodi se u dopisu koji potpisuje Sanja Ćubela, direktorka podružnice.

Podnose prijavu tužilaštvu

U dopisu se navodi da će, ako Ministarstvo bezbjednosti ne odgovori na ovaj monitoring, agencija podnijeti prekršajnu prijavu.

– Ili, ako bude postojala takva procjena, proslijediti predmet nadležnom tužilaštvu – navodi se u dopisu, piše Avaz.