Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović regovao je povodom izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je danas u Izraelu poručila da je BiH nestabilna država koju su preuzele terorističke organizacije povezane sa Iranom.

– To su gnusne optužbe koje nisu potkrepljene nikakvim dokazima.  Svima u Evropi i svijetu je jasno da se radi o lažima koje fabrikuje agresivna i ksenofobna politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma. Izjave predsjednice RH predstavljaju isti onaj propagandni vokabular kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i rukovodioci tzv. Herceg-Bosne kada su pokušavali pravdati monstruozne zločine koje su činili nad Bošnjacima – rekao je Džaferović, piše Klix.

On naglašava da umjesto da se ogradi od posjete potpredsjednika Sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, što bi učinila predsjednica svake civilizovane zemlje, Grabar-Kitarović je na ovaj način dala podršku toj politici udruženog zločinačkog poduhvata, koja je pravi izvor nestabilnosti i potkopavanja mira u regionu.

– Neka se predsjednica Republike Hrvatske pozabavi rastućom radikalizacijom i militantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji, umjesto da se bavi tuđim dvorištem i napadima s ciljem nanošenja štete ugledu BiH – poručio je Džaferović.

Srpskainfo