Verovali ili ne, spavanje na ovoj strani ima bezbroj benfita za zdravlje organizma.

Malo je poznata činjenica, ali spavanje na levoj strani je presudno za fizičko i emocionalno blagostanje osobe, tako tvrde stručnaci koji su pobornici holističkog pristupa medicini i zdravlju koji potiče iz Indije.

Ovaj položaj je odličan za leđa, srce, emocije, pa čak i za probavni sistem.

Evo i stručnih obrazloženja zašto biste trebali od večeras da promenite način spavanja:

Savršen je za trudnice

Lekari preporučuju da trudnice više vremena spavaju na levoj strani iz više razloga. Pre svega, poboljšava cirkulaciju krvi. Drugo, ublažava bolove u leđima, što je od suštinskog značaja za sve buduće mame. Pored toga, spavanje na levoj strani sprečava matericu da stisne jetru, istovremeno povećavajući dotok krvi u matericu, plod i bubrege.

Čisti limfni sistem

Leva strana tela je dominantna limfna strana. Kad spavate na ovoj strani, pomažete svom telu da filtrira limfni otpad preko limfnih čvorova.

Odlično za bolji rad srca

Već smo rekli da ovaj položaj pojačava cirkulaciju krvi, pa samim tim smanuje pririsak na srce i poboljšava njegov rad.

Imajte na umu da to važi samo za zdravo srce. Ako imate hronično zagušenje srca, spavanje na levoj strani može da poveća rizik od natečenih pluća. Stoga, ako imate bilo kakve srčane probleme ili bolest, obavezno se konsultujte sa lekarom oko položaja spavanja. 

Smanjuje gorušicu

Ovaj način spavanja pomaže u smanjenju simptoma refluksa kiseline. Efekti ležanja na levoj strani su  trenutni. Ako osetite gorušicu nakon jela, napravite pauzu od 10 minuta i lezite na levu stranu. Osetićete olakšanje gotovo u trenu.

Ublažava bolove u leđima

Osobe koje pate od hroničnog bola u leđima na ovaj način mogu da ublaže pritisak u kičmi.

Poboljšava probavu

Omogućava jednostavniji prelaza hrane iz tankog creva u debelo. Pored toga, spavanje na levoj strani pomaže pankreasu i stomaku da prirodno visi, što održava sve probavne procese.

Spavanje na levoj strani ima širok spektar zdravstvenih koristi. Biće vam potrebno neko vreme da biste se navikli da spavate na levoj strani, ukoliko to već ne činite.

Dnevno.rs