Odlazeći Savjet ministara BiH predvođen Denisom Zvizdićem, i definitivno u arhive će ponijeti neslavnu titulu najlošijeg ministarskog saziva u poslijeratnoj BiH!

Najmanje utvrđenih i usvojenih zakona i najviše – sigurna dva, a moguće je i tri – neusvojena godišnja izvještaja o radu ministara u Parlamentu BiH koji ih je birao! I Bosna i Hercegovina, čini se, nikad dalje od Evropske unije, u čije su se članstvo zaklinjali Zvizdić i ministri na početku mandata!

Apatija BiH i njenih građana, biće prošlost – reformski procesi u petoj brzini budućnost! Iz pepela će izroniti posrnula privreda i nova radna mjesta! Kriminal i korupcija biće nepoznanica! U reformisanoj javnoj upravi potrošnja, drastično smanjena! Strane investicije, kako drugačije do drastično, povećane! Integracioni procesi ubrzani, kandidatski status najkasnije do 2017.godine….

Ko se još sjeća bajkovitog ekspozea Denisa Zvizdića iz februara 2015.godine u kojem je mjesto pronašla i Banka za obnovu i razvoj, Zakon o strateškim investicijama i ko zna šta sve ne!?

– BiH treba biti država sposobnih i efikasnih institucija, konkuretne privrede, kvalitetnog zdravstva, modernog obrazovanja i uspješnih ljudi – govorio je Tada Zvizdić.

Na kraju mandata “za primjer”, kako ga je u autohvalospjevima bez pokrića opisao, BiH je “postala” regionalni lider Balkana i cijele Јugoistočne Evrope, govorio je Zvizvić početkom ove godine.

No samo u publikovanim Zvizdićevim “reformskim” legendama! U stvarnom svijetu – nikad lošiji učinak ministarskog saziva, pokazuje izvještaj Centra civilnih inicijativa koji je monitornig vršio.

– Aktuelni saziv Savjeta ministara u odnosu na prošli ali i pretprošli saziv bio je znatno lošiji. Do kraja juni 2018.godine utvrđeno je svega 77 zakona. Možemo reći da je Ministarstvo pravde bilo najučinkovitije, da MIP nije imao kreiranih i predloženih zakona – rekao je Ivica Ćavar iz CCI.

U prethodnom mandatu 106, u mandatu prije njih 179 zakona.

Pa iako su skromne ministarske “kreacije” mnogo češće bile puke tehničke korekcije ili reciklirane i po nekoliko puta, a mnogo rjeđe bazne reformska zadaća, nisu imale prohodnost čak ni u Parlamentu koji ih je izabrao. Samo 35 zakonskih rješenja je prošlo parlamentarni put.

Loš zakonski učinak pokušali su bh ministri da prikriju – podmećući u prvi plan usvojene strateške dokumente. No uzalud, jer Strategije bez pratećih zakona ostaju mrtvo slovo na papiru.

Zvizdić i društvo “ponijeli” su i druge neslavne rekorde! Prvi put u istoriji Savjeta ministara izvještaji o radu nisu dobili podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala ni za 2016., ni za 2017. godinu. Izvjesno je neće ni za 2018. ako se uopšte, izvještaj i nađe pred poslanicima.

– Evidentan je i zastoj na Evropskom putu. Mi znamo koliko su vremena potrošili bespotrebno za odgovore na pitanja iz upitnika Evropske komisije, pa potom i na dodatna pitanja – dodao je Ćavar.

Umjesto bazičnih odgovora na koja se čekalo 15, mjeseci i na dodatna još pola godine, bh ministri u Brisel su naizmjenično slali pisma demantujući jedni druge, poput slučaja Pelješki most!? A iz Brisela im, na kraju mandata stizale reformske agende sličnog sadržaja poput one od prije četiri godine.

– Evidentno je da je Savjet ministara bilo blokirano dobar dio svog mandata od ove četiri godine i da su rezultati u skladu s tim, a samim tim je i pozicija BiH na tom putu prema EU u principu na istom mjestu znači na početku ili možda čak i malo dalje – Srećko Latal politički analitičar.

O neispunjenim obećanjima iz Zvizdićevog štiva s početka ministarskog mandata i prije svega, “uspješnim” bh institucijama – pokazatelja je napretek. Najbolje su ih “iskusili” građani u Unsko-sanskom kantonu kojima je “uspješno” Sarajevo “velikodušno” prepustilo borbu sa hiljadama sumnjivih pridošlica sa Bliskog istoka.

No nije baš da “regionalni lider” Zvizdić i njegov “reformatori” nemaju rezultata. Više nego uspješni bili su u “trgovini” direktorskim foteljama! I u putovanjima ka bjelosvjetskim metropolama! Dok revizorski podaci ponovo, svakodnevno “isplivavaju”, oni se na nova putovanja i odmore ponovo spremaju! Mandat za primjer ili mandatni debakl!?

RTRS