Brutalnost policije postoji svugdje u svijetu i nije to nešto što se dešava samo u BiH, ali je užasno da policajci brutalno tuku goloruke momke, jer im se to veče nije radilo.

Tako se jedino može opisati slučaj u Goraždu, koji je u četvrtak potresao BiH, kada je objavljen snimak policijske brutalnosti.

Ako su ti mladići krivi, ako su pijani, nije problem – napišite im kazne, a ako treba da idu u pritvor, neka i idu.

Ali da neki nadrndani policajac kojem se to veče nije radilo provodi silu nad njima, e to ne može i ne treba proći nekažnjeno.

Na uznemirujućem snimku se može čuti kako policajac histeriše na četvoricu mladića, psuje im majku, prijeti i zatim se čuje kako ih tuče.

Zar to može biti normalno bilo gde u svijetu, da neko tuče mladiće jer su ogrebali policijski automobil?

Međutim, ono što je još poražavajuće jeste priča oca jednog mladića o iskustvu kada je otišao u policijsku stanicu da to prijavi.

Doslovno su mu rekli, ništa neće biti od toga jer ti policajci suprotno tvrde.

Znači, policajci imaju dozvolu da tuku koga stignu i niko neće za to odgovarati. Policajcima je očito dozvoljeno da tuku nevine ljude, ali zato kada slučajno uhapse nekog opasnog kriminalca, onda su mirni kao bubice. Još nikada se nijedan kriminalac nije žalio da ga je policija tukla; očito jer ih se policajci boje.

Nije ovo jedini slučaj o policijskoj brutalnosti koji je aktivan ovih dana.

Nasilne policajce na svojoj koži najbolje su osjetili i migranti, koji su zaglavili u BiH. Na njima strogoću skoro svakodnevno vježabaju Granični policajci iz Hrvatske, a sve pred očima njihovih kolega iz BiH.

Svjetski mediji su pisali da hrvatski policajci ulaze u BiH kako bi pretučene migrante izbacili iz svoje države, ali kod nas se to ignoriše.

Prije tri dana u blizini graničnog prelaza nađeno je 18 pretučenih migranta, a koji su izjavili da su ih istukli hrvatski policajci i prebacili u BiH.

Međutim, niko od nadlženih u BiH na to nije reagovao i svi se prave da to nisu čuli.

Srpskainfo