Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je večeras da predsjednik SDS Mirko Šarović trči da bude izbor lidera SDA Bakira Izetbegovića i ulazi u matricu koja omogućava da Bošnjaci biraju Srbe na zajedničkom nivou.

– Mi to nećemo dozvoliti. Srbe na zajedničkom nivou će birati građani Republike Srpske u skladu sa Ustavom i zakonom. To je naša politika – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović želi da bude nastavak politike koja će negirati stavove institucija Srpske kao što je radio u prethodnih četiri-pet godina.

– Šarović nije poštovao stavove Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je javno rekao da njeni stavovi za njega nisu obavezujući. Mi nismo pretjerano opterećeni strukturom vlasti na zajedničkom nivou, već smo posvećeni tome da očuvamo i jačamo Srpsku. Nas isključivo interesuje ustavni kapacitet Srpske na zajedničkom nivou i ne dozvoljavamo da bilo ko prekraja volju birača i građana Republike Srpske – rekao je Košarac za RTRS.

On je pojasnio da su danas na političkoj sceni prisutni uticaj dijela međunarodne zajednice, vrlo relaksirani Bakir Izetbegović koji želi da to koristi i “podobni Mirko Šarović, Dragan Mektić i drugi koji žele da budu u funkciji politike i interesa dijela međunarodne zajednice čiji je cilj da minimizira volju građana Srpske”.

– Mi se borimo za volju građana Srpske koji su u izbornom procesu rekli šta misle o političarima i politikama. Dali su nedvosmislenu i superiornu podršku Miloradu Dodiku i njegovim politikama i vidljivo je da to neko želi da pomnoži sa nulom. Šarović se ovih dana dodvoravao, koristio različite dezinformacije i laži i pričao o kapitulaciji /SNSD-a/. On može da priča o kapitulaciji samo kad pogleda sebe u ogledalu – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da je Šarović zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu koji je donio program rada za 2019. godinu u kojem je jasno naglašeno da su NATO integracije prioritetan spoljnopolitički cilj.

– Zašto to ne objasni javnosti? A onda kada mi, na osnovu akata koje je usvojila Narodna skupština Srpske kažemo da nismo za NATO integracije i da ne podržavamo da BiH bude članica NATO-a, ali jesmo za saradnju, Šarović izlazi sa gotovo identičnim kvalifikacijama kakve imaju američka Ambasada, neke druge političke strukture i Željko Komšić – kaže Košarac.

Govoreći o tvrdnjama SDS da član tri principa za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali SNSD, HDZ i SDA predstavlja otvoren put ka NATO-u, Košarac je istakao da bi predstavnici te stranke trebalo nekoliko puta da ga pročitaju prije nego što izađu u javnost.

– Vrlo su jasno naglašene ingerencije Srpske i svih drugih nivoa vlasti. Ako se pažljivo čita tekst sporazuma i preambula vrlo je vidljivo da se od integracionih procesa navodi samo Evropska unija. Naš stav u pogledu NATO integracija je potpuno jasan – da ne idemo ni milimetar ispred onoga što radi Srbija – rekao je Košarac.

Zakon o odbrani, podsjetio je on, usvojen je u vrijeme kada su u vlasti bili SDS i PDP, a u njemu su jasno definisane NATO integracije i da se omogućava saradnja BiH i NATO-a.

– Mi jesmo za saradnju. Sa NATO-om sarađuje i Srbija i mi želimo da pratimo taj pravac. U članu tri se nigdje ne pominje Godišnji akcioni plan jer smo rekli da nećemo dozvoliti da taj plan bude dostavljen u Brisel – istakao je Košarac.

On je ocijenio da SDS na matrici nekih zapadnih zemalja, potpomognuti onima koji žele da profitiraju kao što je Komšić, pokušava da nađe okvir da ostane u vlasti.

– Oni žele da budu dopuna politikama koje bi negirale ustavni kapacitet Srpske i izbornu volju njenih građana. U tome prednjači Šarović, koji se nudi svakome u Sarajevu kako bi ostao u vlasti – naglasio je Košarac.

On je ocijenio da je novi saziv Savjeta ministara mogao da bude konstituisan odmah nakon izbora Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali je kočnicu činila bošnjačka struktura.

– Ona je uslovljavala formiranje vlasti i navodila nepostojeće razloge s ciljem da dobije na vremenu, ali je tu bilo i poteza koji su u sprezi sa dijelom međunarodne zajednice i dio bošnjačke potrebe da se u Savjetu ministara zadrže podobni Srbi koji su svoju politiku vodili u interesu Federacije BiH i političkog Sarajeva, a ne u interesu Srpske iz koje dolaze. Tu prije svih mislim na SDS i PDP – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, izborni pobjednici kod Bošnjaka, Srba i Hrvata su bez uticaja stranaca potpisali izjavu o partnerstvu, koja bi trebala biti matrica budućeg političkog djelovanja svih političkih subjekata koji budu pobjednici na izborima.

Govoreći o optužbama koje funkcioneri SDS-a, predvođeni Šarovićem iznose u vezi sa požarom u bivšoj fabrici “Energoinvest-RAOP” u Istočnom Sarajevu, Košarac je istakao da treba prepustiti nadležnim organima da utvrde šta se desilo.

– Takvu nevolju ne treba koristiti u političke svrhe, a SDS ima najmanje prava da govori o tome. Šaroviću bi bilo pametnije da ćuti jer svaki put kada govori o privredi grada Istočno Sarajevo ljudi evociraju uspomene na njegovo djelovanje i organizovane pljačke koje su se dogodile u tom periodu – kaže Košarac.

On je dodao da laži kojima se koriste Šarović i ekipa oko njega govore da žele da skrenu pažnju na sebe.

– Njih treba ignorisati kao što su građani ignorisali njihove politike. Građani Istočnog Sarajeva prepoznaju Šarovićevu politiku. U mjestu u kojem je rođen i živi na vlasti je SNSD. To dovoljno govori o njegovom kredibilitetu, iako se trudi da se nametne kao političar novog lica. Građani ga nisu zaboravili i on nema pravo da priča o ovome – poručio je Košarac.

SRNA/Srpskainfo