Brat Berin Pilav ima protekciju da dođe na listu delegata Premijer lige BiH

Elmir Pilav je jedan od najmoćnijih, ako ne i najmoćniji, čovek u Fudbalskom savezu BiH otkako je ovu korumpiranu i organizaciju čiji su zaštitni znak kriminal i afere, prvo preuzeo Komitet za normalizaciju 2011. godine do instaliranja većine njegovih članova na glavne funkcije i uvođenje jednog predsednika.

Nekadašnji prosečni sudija Premijer lige BiH dugo je bio u seni Rusmira Mrkovića i Emira Alečkovića, koji je na čudan i pomalo neobjašnjiv način izguran sa fudbalske scene “Dejtonske zemlje”, za kratko vreme avanzovao je od običnog prevodioca Marsela Benca i Eve Paskije do glavnog čoveka za komunikacije sa UEFA i FIFA, ali i prvog čoveka zaduženog za takmičenja u “krovnom” Savezu. Uz to je i “vlasnik” zvanja UEFA posmatrača suđenja.

Oko Pilava su se događale mnoge kontroverze i afere, ali je imao jako uporište u samom predsedniku Elvedinu Begiću, pa sekretaru Sudijske komisije Salemu Proliću, kao i članu Komisije za sudije i suđenje FS BiH Ibrahimu Hasanbegoviću, koji su, čuvajući mu leđa, nastojali da izgrade funkcionera koji će da bude “strah i trepet” za sve u fudbalu BiH. U tom stvaranju “jakog i nedodirljivog” Elmira Pilava učestvovao je i indolentni Fudbalski savez Republike Srpske politikom nezameranja i putanjom linije manjeg otpora. U takvom ambijentu “delegati” iz srpskog entiteta u zajedničkom Savezu, ničim izazvani, počeli su da, kolektivno, skandiraju: “Pilav je Bog”.

Poseban pečat na “snagi i autoritet” Elmira Pilava udario je predsednik FSRS Mile Kovačević za kojeg je nekadašnji sudija bio kriminalac broj jedan u Savezu i nepoželjna osoba, ali su se stvari iz temelja promenile posle kontroverznih izbora 2016. godine kada je Kovačević u Sarajevu tražio verifikaciju svoje pobede nad mlađanim Petrom Jelićem u trci za predsednika Saveza iz Banjaluke.

-Pismo sudije sa FIFA znakom Tanje Račić je istina o Elmiru Pilavu, ali ono je sakriveno, zataškano i sve zaustavljeno u Tužilaštvu BiH. A optužbe Banjalučanke nisu bile nimalo naivne. Niko se nije oglasio, čak ni ženska udruženja. Pokazatelj je to u kakvom stanju se nalazi društvo u BiH. Pa setite se kada je na nacionalnoj osnovi prozivao Široki Brijeg i niz detalja, odnosno postupaka koji su direktno protiv standarda UEFA i FIFA. Mile Kovačević i Elmir Pilav su bili kao “pas i mačka”, pa su nastale sasvim druge okolnosti u kojima su postali najveći saradnici, spojio ih je zajednički interes iako je Pilav nastavio da radi sve protiv FSRS i pojedinaca iz srpskog entiteta koji nisu bili poslušnici Sarajeva i diplomatije za “stotinu evra i dnevnice”. To ćutanje FSRS je omogućilo Pilavu da se fudbalski osili – rekao je izvor Žurnala iz Fudbalskog saveza Federacije BiH.

Ovog leta u centru pažnje je Elmirov brat Berin Pilav, koji mimo standarda i pravilnika treba da dođe na listu delegata Premijer lige BiH, bez obzira na sukob interesa jer mu je rođeni brat direktor zadužen za takmičenja.

-Elmir na sve načine želi da progura brata Berina na listu delegata Premijer lige BiH, zato ta lista, po njegovom i nalogu predsednika Dine Begića nije ni usvojena na sednici Izvršnog odbora FS BiH. Dokle će članovi IO FS BiH ovakve stvari gledati i ćutati? Do kada će se tolerisati nečiste i nemoralne radnje da Elmir Pilav kao direktor takmičenja odlučuje o sudbini rođenog brata Berina? Takmičarska komisija FS Federacije BiH je jednostavno morala da stavi Berina u prvu grupu delegata Prve entitetske lige, da ga brat dalje progura – dodao je naš izvor.

U svoj ovoj priči nastradao je Nazif Kahrić iz Jajca koji je trebalo da pređe na listu delegata Premijer lige BiH po rezultatima, ali mu moćnici u FS BiH ne dozvoljavaju.

-Sve je to uradio Dubravko Mišković iz Livna po naređenju Elmira Pilava jer je Mišković do pre dve godine bio na listi delegata Premijer lige BiH jedan od najlošijih u istoriji elitnog takmičenja. Upravo ga je Elmir Pilav spasavao i ostavljao, da bi Mišković, koji je predsednik Takmičarske komisije FS Federacije BiH, vratio uslugu za brata Berina. Pilav i Begić su stopirali listu na Izvršnom odboru zaustavivši Kahrića na putu ka Premijer ligi, a onda je organizovan poseban seminar za Berina Pilava na kojem je samo on prisustvovao. Iako nema uslove da postane delegat Premijer lige BiH brat Elmir i Dino Begić će ga progurati na listu protekcijom – istakao je na kraju naši izvor iz FS Federacije BiH.

Fudbalski savez BiH, izgleda, nije samo leglo korupcije, kriminala i afera, zataškanih slučajeva, već i nepotizma. Kako drugačije da se nazove protekcija koju ima Berin Pilav od strane brata Elmira, koji uprkos činjenici da je kompromitovan i dalje vuče sve glavne poteze u FS BiH?

Rušio Petrovića

Elmir Pilav je i jedan od glavnih protagonista rušenja Dragana Petrovića, internacionalca iz Banjaluke koji je ovog leta sudio međunarodne utakmice. Petroviću je “napakovana” priča da ne zna engleski jezik što je on demantovao lično na seminaru sudija Premijer lige BiH kada je bio prevodilac Ircu Alanu Snodiju, instruktoru UEFA.

Petrović je trebalo da “padne” kako bi Pilav na listu internacionalaca ugurao i trećeg sarajevskog arbitra Harisa Kaljanca, pored Irfana Peljte i Admira Šehovića, koji je zauzeo mesto jednog od najtalentovanijih sudija u BiH Antonija Bandića iz Gruda. Bandić je srušen sa Premijer lige BiH zato što je Zrinjski bio šampion pre dve sezone u trci sa sarajevskim Željezničarom.

U ovoj priči Fudbalski savez Republike Srpske nije stao iza svog arbitra sa FIFA znakom, kao i u milion ranijih slučajeva.

Pošta stroga tajna

Glavnu komunikaciju, pored generalnog sekretara Adnana Džemidžića, sa UEFA i FIFA ima FS BiH vodi Elmir Pilav i mnogo zvaničnih dokumenata ostali su tajna, nisu došli na sednice Izvršnog odbora FS BiH, a od krucijalnih su važnosti, kako za rad Saveza, tako i razvoj fudbala.

Mnoge dokumente Pilav svrati u fioke pre zvaničnog protokola, a kasnije za njih sazna, uz predsednika Begića, još poneko od zaposlenika u “krovnom” Savezu. FS Republike Srpske nije imao pristup većini zvanične dokumentacije iz Niona i Ciriha, ali s obzirom da ga u Izvršnom odboru predstavljaju, uglavnom klimoglavci, to i nije nikakvo čudo.

I Šantić karika

Dalibor Šantić je drugi potpredsednik Takmičarske komisije FS BiH u ime “županijske komponente” i još jedna karika u lancu protežiranja Berina Pilana na listu delegata FS BiH. Reč je o čoveku čije ime je vezano za “aferu švercovanje” u kojoj je dokazano da je Travnik imao dva juniora u svojim redovima  pod lažnim imenima, na šta se žalio FK Radnik iz Bijeljine, pa Omladinska liga BiH za uzrast U-19 još uvek nema četrnaestog člana već je to “Klub iks”.

Šantić je zaposlen u MUP-u Federacije BiH a direktni nadređeni mu je predsednik Travnika Midhet Sarajčić, član Izvršnog odbora FS BiH za čije ime su vezane, takođe, mnoge afere.

Sportski žurnal