Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta održanog u ponedjeljak u okviru programa „Trg od ćirilice” u Herceg Novom, zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i, kako su istakli, političkih i nacionalističkih poruka. Krivična prijava podnesena je i protiv pjevača Vlade Georgijeva koji je te večeri sa publikom pjevao “Tamo daleko”. Okrivljeni najavljuju krivične prijave protiv onih koji su prijave podnijeli.

Humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” organizovala je humanitarna fondacija “Delije” povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke. Koncert je organizovan u sklopu manifestacije “Trg od ćirilice” koju organizuje crkvena opština Herceg Novi – Mitropolije crnogorsko-primorske.

Za krivične prijave protojerej-stavrofor Radomir Nikčević čuo je iz medija. Do “okrivljenih” još nisu stigle, kaže. Ističe da, ako je to zaista tako, onda je to vrhunac bezumlja onih koji to čine.

– Ako se desi da su prijave procesuirane ili ih uopšte dobijemo, da su one aktuelne, mi ćemo odgovoriti kontra prijavama prema onima koji su ih inicirali jer nema osnova za prijave – ističe Nikčević.

Vlastima u Crnoj Gori sporne su zastave koje su se vijorile na koncertu i pjesme koje su pjevane tokom koncerta. Nikčević tvrdi da su se te večeri vijorile zastave današnje nezavisne države Crne Gore, kao i zastave koje pripadaju istorijskoj Crnoj Gori, kao i zastava Srpske pravoslavne Crkve.

– Nijedna zastava neke druge države se nije koristila, a pogotovo ne zastava Srbije. Taj koncert ne negira Crnu Goru i u svakom trenutku potvrđuje istorijski identitet Crne Gore – dodaje on.

Vlado Georgijev je ocijenio da je pisanje i najavljivanje krivične prijave protiv organizatora humanitarnog događaja zbog srpskih zastava i pjesama poruka da Srbi nisu dobro došli.

Krivične prijave podnose se zbog srpskih zastava i pjesama u Herceg Novom u kome većinu stanovništva upravo čine Srbi.

S druge strane zvaničnoj Crnoj Gori ne smeta to što se nedavno u Kotoru obilježila godišnjica akcija Bljeska i Oluje. Da li to zvanična Crne Gora želi da pokaže da Srbi u ovij državi nisu dobrodošli?

Apsurdna je činjenica da crnogorskim vlastima smetaju srpska obilježja, ali ne i albanska, koja se redovno ističu širom Crne Gore. Tek nakon što su taj apsurd mnogi u javnosti i apostrofirali Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podnijeti i prijavu protiv organizatora skupa održanog u mjestu Trgaja na obali Cijevne, zbog isticanja simbola Albanije bez crnogorske nacionalne zastave.

RTRS