Paulo Koeljo je brazilski pisac čije je najpoznatije delo „Alhemičar“ prodato u 35 miliona primeraka i prevedeno na 80 jezika. Pre nego što se posvetio pisanju radio je kao glumac, novinar, tekstopisac i direktor pozorišta.

Detinjstvo i mladost

Paulo Koeljo je rođen 24.08.1947. godine u Rio de Ženeiru. Otac mu je bio inženjer, a majka domaćica. Koeljo je još u ranom dobu znao da želi da postane pisac, ali su mu roditelji, koji su bili izuzetno staromodni i strogi, to zabranjivali. Njegov buntovnički duh naveo ih je da ga tri puta hospitalizuju u mentalnu instituciju, kako bi mu umanjili želju za bavljenje umetnošću.

Kada je konačno napustio bolnicu, dvadesetogodišnji Paulo upisuje pravo da bi udovoljio roditeljima i odustaje od pisanja. Nakon samo godinu dana, napušta školovanje postaje hipik i kreće na putovanje kroz Latinsku Ameriku, Severnu Afriku i Evropu. U tom periodu života radi kao tekstopisac i novinar, smišlja političke strip priče zbog kojih je jednom prilikom bio uhapšen. Tada je prvi put probao drogu i počeo je da proučava magiju i okultizam.

Preokret u njegovom životu se dešava kada upoznaje čoveka u Amsterdamu koji mu priča o hodočašću „Santijago Kampostela“ u Severnoj Španiji, na koje i sam Koeljo kreće 1986. godine u svojoj 39. godini. Iskustvo i prosvetljenje koje je pisac tada doživeo dali su mu inspiraciju za knjigu „Dnevnik jednog čarobnjaka“ koji je ubrzo postao bestseler u Brazilu. To iskustvo ga je ujedno i nateralo da ostavi sve poslove kojima se do tada bavio, da prati svoj san i postane pisac.

Alhemičar i ostali romani

Alhemičar je izašao 1987. godine i prvobitno nije izazvao interesovanje publike. Štampali su samo jedno izdanje knjige. Tek kada početkom 90-ih „Alhemičar“ biva preveden na francuski, postaje bestseler, ubrzo se prevodi i na engleski.  Nakon engleskog prevoda, knjiga postaje kulturni fenomen. Priča o čobaninu koji kreće na put do Egipatskih piramida u potrazi za blagom je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođenija knjiga pisana od strane pisca koji još stvara, a prevedena je na 80 jezika.

Paulo Koeljo je napisao 30 knjiga, među kojima su “Đavo i gospođica Prim”, “Zahir”, “Preljuba”, “Hipi”… Napisao je i nekoliko autobiografskih poput „Alefa“, „Dnevnika jednog čarobnjaka“ i „Valkire“, kao i nekoliko zbirki novinskih članaka i eseja poput „Maktub“ i „Priručnik za ratnika svetlosti“.

Zanimljivosti

Danas, Paolo Koeljo piše po jednu knjigu na svake dve godine. Prilično je sujeveran i svake neparne godine u proleće kreće u potragu za belim perom koje mu predstavlja znak da je vreme za novo delo. Kritike na svoja dela ne prima k srcu bile one pozitivne i negativne, nekoliko puta je nagovestio kako sve što piše piše za sebe i da je sam svoj najoštriji kritičar. Veliki je poklonik društvenih mreža i sam vodi svoje profile na kojima razgovara sa svojim obožavaocima i pronalazi inspiraciju za naredna dela.

Koeljove mudrosti I citati:

Izdvajamo nekoliko citata, koji su dokaz njegove mudrosti, poznavanja ljudske prirode i kojima ćete se sigurno rado vraćati:

– Odbijam da pažljivo idem kroz život samo da bih sigurno stigao do smrti!

– Ne prepuštajte se strahovima. Ako to uradite, nećete moći da razgovarate sa svojim srcem.

– Mogućnost da se snovi ostvare čini život interesantnim.

– Sanjarite i ne postavljajte mnogo pitanja, inače će strah da preuzme vaša osećanja.

– Život vam uvek daje drugu šansu. Zove se sutra.

– Kada nešto želite, ceo se svemir udružuje kako bi vam pomogao da ostvarite svoje želje.

– Kada volimo, trudimo se da budemo bolji. Kada težimo da budemo bolji, onda sve oko nas postaje bolje.

– Čekanje je bolno. Zaboraviti je bolno. Ali najveća je patnja kad ne znate šta da radite!

– Tajna života je pasti sedam puta i ustati osmi.

– Čini se da svako ima jasnu ideju o tome kako drugi treba da žive, ali zato nemaju nikakvu ideju kako treba da žive svoj život.

– Kad neko odlazi, to je zato što neko drugi treba da dođe.

– Šta god radila, svaka osoba na zemlji igra centralnu ulogu u istoriji sveta. I, naravno, ona to ne zna.

– Šta je najveća laž? Ovo: u nekim momentima gubimo kontrolu nad onim što nam se dešava i naše živote tada vodi sudbina.

Izvor: telegraf.rsbizlife.rs/ srednjeskole.edukacija.rs