ZAGREB 18.10.2013. Stjepan Mesic, Stipe Mesic, hrvatski politicar, poslednji predsednik SFRJ i predsednik Hrvatske, intervju RAS foto Dejan Zivajncevic

Polaganjem vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša u nedjelju je obilježena 78. godišnjica strijeljanja 24 borca partizanskog odreda, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši diplomat Budimir Lončar istakli su kako se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali na suprotstavljanje revizionizmu.

Borci Prvog splitskog i Prvog solinskog partizanskog odreda, njih 24, strijeljani su odlukom prijekog suda Nezavisne Države Hrvatske 26. kolovoza 1941. godine u Ruduši.

– Nažalost pred našim očima odvija se nešto što neki neće priznati a to je jedan val fašizacije u Evropi, ali i fašizacije i ustašizacije u Hrvatskoj – istaknuo je tom prigodom Mesić.

Istakao je i kako se štampaju knjige koje su “čista laž”, a koje “čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu edukovani jer ih se već od polaska u školu krivo edukuje tako što se falsifikuje istrija “.

– Antifašizam nije ideologija nego je to civilizacijski doseg koje moramo poštovati – poručio je Mesić.

Naglasio je i kako je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje Hrvatske države.

– Da nije bilo NOBi najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita – bismo li danas uopšte imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi koji su ili seronje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi – rekao je Mesić.

N1/Srpskainfo