Poslanici PDP-a Draško Stanivuković i Jelena Trivić predali su danas u Skupštinu grada dvije peticije sa 3.000 potpisa građana kojom se traže dozvola okupljanja na Trgu Krajine i rješavanje slučaja „piralen“.

Kako je istakao Stanivuković, „iako su pretrpjeli niz opstrukcija Gradske uprave i sekretara Skupštine, nisu odustali, jer se ova pitanja tiču svih građana, a ne samo opozicije.“

Međutim, čini se da bi se mladi poslanici mogli naći u grdnom problemu, ukoliko se ispostave sumnje da su peticije zapravo – falsifikovane, kako tvrde izvori našeg portala.

Po našim saznanjima, u Skupštini grada, kojem su predani potpisi, ostali su zaprepašteni kad su i letimičnim pregledom obje peticije konstatovane, blago rečeno, više nego kontraverzne nedosljednosti.

–  Prije svega, sam Stanivuković je na pres konferenciji od 21. jula izjavio da je u peticiji, koja je trajala od 15. do 21. jula, prikupljeno 3.000 potpisa građana, što je objavljeno u brojnim medijima. Međutim, šokantno je, i najblaže rečeno, jako sumnjivo što u priloženim obrascima sa potpisima građana, koja je predana danas, stoji da su gotovo svi potpisi prikupljeni 26. avgusta, dakle prije samo dva dana. Svaki obrazac, koji se, po zakonu, mora ovjeriti datumom, upravo kako bi se izbjegli falsifikati i nakadno dopisivanje, sa svih 3.000 potpisa ovjeren je sa istim datumom – 26. avgustom, što jasno upućuje da se radi o običnom falsifikatu – tvrde upućeni izvori.

Da nije u pitanju omaška organizatora peticije, kako bi se moglo pomisliti, upućuje i to što su gotovo svi obrasci na kojim su se građani potpisivali, kao datum uzimanja potpisa hemijskom olovkom upisan upravo 26. avgust, dakle na dan kada nije bilo nikakvog prikupljanja potpisa.

–   Moguće je pogriješiti na jednom obrascu, ali ako baš na svakom od njih nekoliko stotina (svaki sadrži 15-tak potpisa) stavite isti datum, onda je jasno da je riječ o namjeri. Najprije, pregledom video kamera lako je utvrditi da 26. avgusta nije bilo nikakvog prikupljanja potpisa, kad bi čak i zanemarali činjenicu da je i fizički gotovo pa nemoguće organizovati da se na jednom štandu 3.000 ljudi potpiše za jedan dan i ostavi sve podatke, koje su traženi Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, poput broja lične karte, jedinstvenog matičnog broja, svojeručno ovjerenog potpisa… Dakle, više je nego očigledno da se radi o amaterskom falsifikatu, koji u svakoj ozbiljnoj državi predstavlja jako ozbiljno krivično djelo – tvrde naši izvori.

Takođe, oni skreću pažnju da je, pored ovoga, među prikupljenim potpisima primjećeno izuzetno mnogo sumnjih nedosljednosti, poput izuzetne sličnosti između pojedinih potpisa, što, takođe, upućuje na to da su organizatori sami upisavali ljude.

– O motivima je teško je i nezahvalno spekulisati u ovom trenutku, sve dok ne bude utvrđena puna istina, čime bi trebali pozabaviti istražni organi. Ono što se može pretpostaviti jeste da su organizatori, nakon što već prikupili potpise, dakle prošlog mjeseca, naknadno shvatili da su to uzalud radili i da ta peticija, po zakonu, ne može biti prihvaćena, pošto Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi propisuje da se najprije mora formirati Inicijativni odbor za organizovanje peticije, pa prijava MUP-u, zauzimanje javne površine, itd, pa tek onda prikupljanje potpisa… Pošto su organizatori ove peticije te dozvole tražili tek naknadno, odnosno nakon što su već prikupili potpise građana, oni su odlučili da 26. avgust stave kao datum potpisivanja, računajući da niko na to neće ni obraćati pažnju – ističu naši sagovornici.

Ukoliko se ove sumnje ispostave tačnim i slučaj završi pred pravosudnim organizima, organizatori peticije mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do tri godine, koliko je Krivičnim zakonom RS propisano za slučaj falsifikovanja isprava.

(Banjaluka24.net)