Skandalozna je, krajnje neodgovorna i za svaku osudu izjava Igora Crnatka, koja je u funkciji unošenja nemira kod naroda i podsticanja stranaca da po ko zna koji put zaštite SDA i političko Sarajevo i svoju oštricu usmjere na Republiku Srpsku, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović

Reagujući na Crnatkov stav da najave SNSD-a o rušenju Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, Suda BiH i drugih zajedničkih institucija predstavljaju, kako kaže, “veliku ludost i poziv na novi rat”, Cvijanovićeva kaže da su i ranije njegove izjave bile besmislene, znajući kako stvari stoje u Domu naroda”.

Priča o ratu je neodgovorna glupost, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Riječ je skandaloznoj i neodgovornoj izjavi Crnatka, čiji je cilj je samo da zadrže fotelje u Sarajevu, uprkos tome što su izborni gubitnici.

– Građani Republike Srpske očekuju da se poštuju njihova Ustavom zagarantovana prava, uključujuću i pravo na predstavljanje u skladu sa njihovom izraženom izbornom voljom. Prema tome, i ovu izjavu Crnadak je dao nadajući se kako će mu sarajevsku ministarsku fotelju očuvati neko drugi, a ne građani na izborima – dodala je ona.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac kaže da je Crnatkov stav u funkciji podizanja tenzija i raspirivanja političke krize u BiH, ali i dodvoravanje stranim faktorima koji čine sve da propadne sporazum o formiranju vlasti. Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da izjava djeluje zastrašujuće.

– Crnadak zagovara da Republika Srpska pogne glavu i prihvati sve ono što je sarajevska kuhinja uz pomoć njegovog PDP-a i SDS-a sprema i nameće – rekla je Majkić.

– Igor Crnadak sada vraća dugove Bakiru Izetbegoviću koji ga je izabao za ministra inostranih poslova iako je dolazio iz političke partije koja nije imala ni jednog poslanika u Parlamentu BiH i koji je zauzvrat sve ovo vrijeme hodao širom svijeta i govorio sve najgore o Republici Srpkoj – istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić upozorava da je posljednjih dana vidljivo da PDP u proceduru želi da uputi ANP što govori da oni učestvuju u tom projektu. Spominjanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti krajnje je licemjerje, kaže Stevandić, znajući da su PDP i SDS pištaljkama bojkotovali sjednicu Skupštine o rezoluciji za koju oni uopšte nisu ni glasali.

–  Riječ je o ljudima koji su spremni da izazovu sukobe da bi sačuvali nekoliko fotelja i dobrih apanaža i da rade štetu Republike Srpske i njenog naroda koji ih je na izborima odbacio – kaže Stevandić.

Vlast na nivou BiH biće formirana kada to odluče moćnici, smatra predsjednik Vlade Radovan Višković. Zbog nerada na nivou BiH, kaže, trpi i Vlada Republike Srpske.

– Moćnici kada odluče da će ona biti formirana ona će biti i formirana. To može biti do 1. septembra, može biti do 5. septembra, a može za četiri godine. Mogu samo da vam kažem da se ja time ne bavim previše, ali je čnjjenica da svi trpimo zbog toga pa i Vlada Srpske – poručio je Višković.

Lider SDS-a Mirko Šarović kaže da samo čeka 5. septembar.

– Sačekaćemo da mogući koalicioni partneri proglase krah ovih pregovora 5. septembra. Sve opcije su u igri. Sve je moguće, svaka opcija koju zamislite je moguća i da budemo dio vlasti i da ne budemo dio izvršne vlasti – objasnio je Šarović stav SDS-a.

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Slobodan Protić smatra da je vrijeme za srpsku sabornost, a ne za ratove koje u svojim izjavama pominje ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

RTRS